Federer godinu dana nakon kraja karijere: Danas sam profesionalni vozač i organizator

Federer je objavio kraj karijere nakon nastupa na Lejver kupu u Londonu. U paru sa Rafaelom Nadalom odigrao je poslednji meč, a branio je boje „tima Evrope“ protiv „tima sveta“ za koji su u tom duelu nastupali Frensis Tijafo i Džek Sok.

Godinu dana nakon ozvaničenja kraja karijere, Fedrer je govorio na Lejver kupu u Vankuveru i istakao da su mu dani dugi, ali i da nema dovoljno vremena za svakodnevne obaveze.

„Dani su dugi, ali u isto vreme osećam da nemam dovoljno vremena da organizujem svakodnevicu. U tome mi pomažu i deca. Danas sam profesionalni vozač, organizator… To je test na drugom nivou“, rekao je Federer u šaljivom tonu.

Federer je istakao da se pored porodičnih obaveza dodatno posvetio humanitarnom radu u sklopu fondacije koju je osnovao 2003. godine.

Fondacija „Rodžer Federer“ bavi se obrazovnim projektima u Južnoafričkoj Republici i Švajcarskoj. Programi se fokusiraju na unapređenje kvaliteta učenja i osnovnog obrazovanja.

„Uradio sam mnogo sa fondacijom. Nedavno sam boravio u Ujedinjenim nacijama gde smo govorili o unapređenju kvaliteta ranog učenja. To je nešto u čemu uživam. Konačno smo svi kao porodica otišli ​​na odmor u Južnu Afriku. To je bio moj san od kada sam osnovao fondaciju. Sada slavimo 20 godina, tako da znam da ću se time baviti u narednim godinama“, naveo je proslavljeni teniser.

Federer je proveo 237 uzastopnih nedelja na prvom mestu ATP liste, upisao je 1.251 pobedu i drugi je u Open eri po broju trofeja, iza Džimija Konorsa sa 109 titula. 

Na turnirima kao što su ATP Bazel i Hale rekorder je po broju titula, ima ih po 10.

Švajcarac na Vimbldonu ima najveći broj trofeja – osam. Na grend slem turnirima upisao je 369 pobeda u karijeri.

(RTS)


Ostavite komentar