Ema Radukanu osvojila Ju-Es open i ispisala istoriju tenisa

Lejla Fernandez je vrlo samouvereno otvorila finalni meč vinerom, ali je Radukanu ipak bez problema osvojila prvi gem u kojem je i servirala.

Već u narednom, maratonskom gemu, usledila je prava bitka, uz sjajan i agresivan i napadački tenis sa obe strane mreže – Fernandezova je spasila tri vezane brejk lopte, potom još dve, ali je Radukanu iskoristila šestu priliku i oduzela servis protivnici.

Ipak, nije početna prednost Britanke dugo trajala, uzvratila je kanadska teniserka istom merom – nije ni ona uspela da iskoristi svoje prve tri brejk lopte, ali jeste četvrtu. Dobila je bez poteškoća i sledeći gem na svoj servis za izjednačenje – 2:2.

Narednih pet gemova obe teniserke su sigurno čuvale svoj servis. Koliko su bile izjednačene najbolje govori činjenica da je u jednom trenutku na semaforu na Artur ešu pisalo 3:3, 30:30, uz 28 osvojenih poena sa obe strane.

Pri rezultatu 5:4, Lejla Fernandez je morala da servira za ostanak u prvom setu, što je uvek nezahvalno. Napala je Radukanu iz sve snage u pravom trenutku, pa joj je tek druga iskorišćena brejk prilika iz ukupno čak 10 pokušaja bila doboljna da još jednim vinerom završi set i povede 1:0.

Početkom drugog seta Fernandezova je prva oduzela servis protivnici, za prednost od 2:1, i to nakon što je je prethodni gem, u kojem je ona servirala, preživela uprkos početnih 0:40.

Ekspresno je Radukanu vratila brejk već u narednom gemu, koji je završila sa dva precizna bekend vinera.

Britanska teniserka je osvojila i tri naredna gema, od kojih još jedan na servis Fernandezove. Delovalo je da sve ide ka brzom kraju meča, ali su poslednja dva gema donela veliko uzbuđenje i neizvesnost – prvo je Lejla Fernandez spasavala meč lopte na svoj servis, da bi već u narednom gemu došla do prilike za brejk.

Na brejk loptu za Fernandezovu, Radukanu se okliznula, pala i ožuljala koleno, zbog čega je usledila kratka pauza dok nije zaustavljeno krvarenje. Uprkos flasteru na kolenu, Radukanu je spasila brejk loptu, a ubrzo i as servisom konačno privela meč kraj i postala prva kvalifikantkinja u istoriji koja je podigla pehar na nekom grend slem turniru.

Osamnaestogodišnja Ema Radukanu je i najmlađa grend slem šampionka još od Marije Šarapove koja je 2004. sa 17 godina osvojila Vimbldon. 

Britanka je na putu do titule u Njujorku, računajući i kvalifikacije, pobedila deset protivnica i nijednoj nije prepustila ni set.

Redom su pred Radukanu u Njujorku padali Bibijan Šofs, Marijam Bolkvadze i Majar Šerif u kvalifikacijama, a zatim u glavnom žrebu Stefani Vogel, Šuai Žang, Sara Soribes Tormo, Šelbi Rodžers, olimpijska šampionka Belinda Benčić, Marija Sakari i Lejla Fernandez.

Pred ovogodišnji Ju-Es open, Radukanu je bila 150, a pred Vimbldon, pre samo nešto više od mesec dana, 338. teniserka na svetu.

I jedna i druga teniserka su, kao i tokom celog turnira, igrale sjajan tenis, poptuno bez grča i straha koji bi bio očekivan u njihovim godina. I Radukanu i Fernandezova su igrale napadački, agresivno, uz linije – ne čekajući nikada grešku sa druge strane mreže, već uvek u nameri da se poen osvoji, u pravom smislu te reči.

Ako se ispostavi da je ovo početak jednog dugogidišnjeg i velikog rivalstva, pobednik ovogodišnjeg Ju-Es opena je tenis i svi njegovi ljubitelji.

Važno je napomenuti i da ni žensko finale ovogodišnjeg Ju-Es opena nije prošlo bez predstavnika, pošto je čast da ga sudi imala Marijana Veljović.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар