Doktor Rodić o Novakovoj povredi: Verujem da može da zaigra već na Vimbldonu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković morao je da se povuče sa Rolan Garosa zbog povrede koju je zadobio u duelu sa Argentincem Fransiskom Serundolom, nakon čega je u sredu podvrgnut operaciji meniskusa desnog kolena u Parizu.

Fizijatar Goran Rodić kaže za RTS da informacije koje su dostupne o Đokovićevoj povredi nisu preopširne i da se čak spekulisalo o tome da li je uopšte operisan ili nije.

„Definitivno jeste urađena intervencija koja se zove artroskopija, koja spada u slabo invazivne hirurške metode. U koleno se ulazi kroz dve rupice sa kamerom i sa određenim instrumentima“, objašnjava doktor Rodić.

Kaže da je, prema dostupnim informacijama, Đokoviću stradao samo unutrašnji meniskus kolena.

„Kažem samo, mada nije ni to naivno, ali u odnosu na nevolje koje se mogu imati sa kolenom, spada u blaže povrede i prognostički je najbolje moguće stanje“, ističe Rodić.

Kaže da se artroskopija radi već mnogo godina i podseća da je 1994. italijanski fudbaler Franko Barezi bio prvi veliki sportista koji je tako operisan, što je tada bila velika vest i pravo čudo.

„On se povredio na početku Svetskog prvenstva u Americi, a posle 23 dana je igrao u finalu i odigrao svih 120 minuta. To je tada bila top vest“, naglašava Rodić.

„Pretpostavljam da je u njegovoj glavi Vimbldon“

Doktor Rodić kaže da je povreda meniskusa najčešća povreda kolena i da u 90 odsto slučajeva ne traži hiruršku intervencoiju.

„Možda nije zahtevala ni ova Novakova. Međutim, ako je u pitanju borba sa vremenom, predlog je da se uradi hirurški jer je rehabilitacija nešto brža. Ide Noletu u prilog. Pretpostavljam da je u njegovoj glavi Vimbldon, ne samo Olimpijske igre. Ja se tome nadam. Moguće je, ima primera“, uveren je Rodić.

Kaže da nema informacija o klinici i lekarima koji su operisali Đokovića, ali naglašava da je Francuska poznata po ortopediji.

„Ne sumnjam da je Nole kao najbolji sportista sveta bio u rukama najboljih“, ističe Rodić.

„Povrede meniskusa vrlo česte kod proklizavanja“

Što se tiče uzroka povrede, doktor Rodić kaže da je moglo svašta da je izazove, ali da je u Parizu problem bila podloga.

„Povrede meniskusa su vrlo česte kod proklizavanja. Novak je poznat kao teniser koji mnogo proklizava, ali dozirano to radi. Velemajstor je, elegantan i ima gipkost, ali kada proklizava, on je svestan šta očekuje od podloge. Ako je ona u jednom delu vlažna, pa posle suva ili prekrivena sa više ili manje šljake, na šta se on i požalio, to je pravi mamac za povrede“, objašnjava Rodić.

Napominje da su se povrede u sportu nekada krile i da su neke stvari rađene tajno zato što je svaka povreda adut za protivnike.

„Oni sada znaju da je on operisan, znaju da je to urađeno i da je relativno rovito. Ne bi bilo nenormalno da neko, kada počne da igra, pokuša to da iskoristi, da ga šeta po terenu, da ga tera da više trči i menja naglo pravac kretanja“, objašnjava Rodić.

„Odlično je što je zahvat urađen brzo“

Što se tiče oporavka, doktor Rodić kaže da je odlično što je zahvat urađen jako brzo jer nije izgubljeno vreme i strukture u kolenu se nisu, kako navodi – olenjile.

Na pitanje koliko ovakve povrede kolena imaju veze sa godinama, doktor Rodić kaže da u profesionalnom sportu nemaju velike.

„Više se radi o prekomernoj sili koja je delovala na koleno nego što je meniskus ostario. Naravno, kada je čovek stariji, haba se i mogućnost kidanja je veća. Međutim, 37 godina definitivno nije puno. Veruje da može da zaigra već na Vimbldonu“, ističe doktor Rodić.

(RTS)