Đoković pobedio australijske vlasti – odbijen zahtev za ukidanje vize i deportaciju!

Saslušanje je kasnilo više o pola sata, a obeležili su ga tehnički problemi i konstantni prekidi prenosa.

Prvi su reč imali Đokovićevi predstavnici, odnosno advokat Nikolas Vud, koji je prvo optužio predstavnika Vlade za "potpuni nedostatak dokaza" u delu obaveštenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.

Vud je naveo da je Novak prilikom ukrcavanja u avion u Dubaiju izneo da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Po zakonu o biološkoj bezbednosti svako od putnika mora da se izjasni da li je vakcinisan, nevakcinisan ili medicinski kontraindikovan. Takođe, ne mora da dostavi dokaze, ali Vud je istakao da je Đoković to svakako učinio.

Pravni tim srpskog tenisera potvrdio je da je Đoković kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavio i pre nego što je seo u avion, nakon čega je raspravljano o putnoj dokumentaciji, koju je popunio njegov agent.

Tada se dogodio jedan od najvažnijih trenutaka na suđenju, pošto je sudija Entoni Keli postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je doneo odluku o ukidanju vize.

"Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: ‘Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?", rekao je sudija Keli.

Na red je došla tema vakcinacije srpskog tenisera, nakon čega i rasprava o tome kako su delegati graničnih snaga postupali sa Novakom tokom celonoćnog ispitivanja na aerodromu Tulamarin. Usmenom izlaganju pridodat je i transkript dešavanja u kojem je opisano uznemiravanje svetskog "broja 1".

Kada je Đokovićev pravni tim završio, na red je došao tužilac Kristofer Tran koji je, uprkos određenoj satnici, tražio reč pre pauze.

On je argumentovao slučaj Vlade kroz tumačenje pravnih principa, za razliku od argumenata na osnovu činjenica, pa istakao da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Nastavak suđenja posle pauze kasnio je dodatnih pola sata, a kada se očekivalo da počne, tužilac Tran je zatražio dodatno vreme, posle čega je sudija produžio boravak Đokoviću u Australiji do 20.00 po lokalnom, odnosno 10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Uskoro opširnije…

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике