Australijski ministar: Ako se ne vakciniše, Đoković neće moći da igra Australijen open

Svetski broj jedan, koji je izjednačen po broju grend slem titula sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom sa 20 najvažnijih teniskih titula, odbio je da otkrije da li je ili nije vakcinisan, a time je potvrdio da nije siguran da će braniti titulu u Melburnu.

Aleks Hoki, ministar za imigracije Australije, razjašnjavajući uslove za dobijanje vize, istakao je da strani igrači moraju da imaju dve primljene doze vakcine pre januara.

"To je opšta stvar, ne odnosi se samo na tenisere. Svaki posetilac Australije mora da bude vakcinisan", rekao je Hoki. 

"Nemam specijalnu poruku za Đokovića. Imam poruku za svakoga ko želi da poseti Australiju. Mora da bude potpuno vakcinisan".

Osim Đokovića, devetostrukog šampiona Australije i šampiona prethodna tri puta u nizu, ovo pravilo može da onemogući još nekolicinu tenisera da se takmiče.

Kako se navode u nekim skorijim izveštajima, više od trećine profesionalnih tenisera nije vakcinisano. Među njima su, spekuliše se, i Aleks Zverev i Danil Medvedev.

Ministar zdravlja u austrlaijskog vladi Greg Hant ističe da su pravila usmerena zaštiti upravo Australijanaca.

"Odnose se na svakoga, bez izuzetka, straha ili povlađivanja. Nije važno da li ste svetski broj jedan ili ma ko drugi", rekao je Hant na konferenciji za medije u sredu.

Melburn, drugi najveći grad Australije, u lokdaunu je od avgusta zbog zaraženih delta varijantom koronavirusa, ali će početi da se otvara u petak, kada 70 odsto odrasle populacije države Viktorija (u kojoj se Melburn, naravno, nalazi) bude vakcinisano.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар