ATP kaznio Vimbldon – nema osvajanja bodova

Vimbldon je doneo odluku da zabrani učešće teniserima i teniserkama iz Rusije i Belorusije.

Razlog je vojni sukob Rusije i Ukrajine, a organizatori turnira naveli su da bi učešće tenisera iz pomenutih zemalja imalo loš sportski uticaj, kao i da bi pokvarilo ugled koji Vimbldon ima.

ATP je rešio da kazni Vimbldon oduzimanjem bodova u muškoj konkurenciji.

"Sposobnost igrača bilo koje nacionalnosti da učestvuju na turnirima na osnovu zasluga i bez diskriminacije je fundamentalna za našu turneju. Odluka Vimbldona da zabrani ruskim i beloruskim igračima da se takmiče u Velikoj Britaniji ovog leta podriva ovaj princip i integritet sistema ATP rangiranja", navodi se u saopštenju ATP-a.

"Takođe nije u skladu sa našim sporazumom o rangiranju. U odsustvu promene okolnosti, sa velikim žaljenjem i neradom ne vidimo drugu opciju osim da uklonimo bodove sa ATP rang liste sa Vimbldona za 2022. Naša pravila i sporazumi postoje da bi zaštitili prava igrača u celini", dodaje se.

"Jednostrane odluke ove prirode, ako se ne adresiraju, predstavljaju štetan presedan za ostatak Tura. Diskriminacija prema pojedinačnim turnirima jednostavno nije održiva na turneji koja funkcioniše u više od 30 zemalja", zaključuju iz ATP-a.

U saopštenju takođe stoji da će se bodovi dodeljivati za ostale turnire u Velikoj Britaniji poput Kvinsa i Istborna, a na njima takođe neće biti ruskih i beloruskih sportista.

Vimbldon se održava od 27. juna do 10. jula.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike