Advokat Nedić: Đoković treba dobro da razmisli o tužbi

Federalni sud Australije objavio je danas razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize.

Blažo Nedić, advokat i medijator, kaže da je potrebna detaljnija analiza obrazloženja, ali je istakao 

"Nije neuobičajeno da sud obrazloži presudu nakon nekoliko dana. Međutim, interesantno je to što je sud najavio objavljivanje ovog obrazloženja – po pravilu se dokument samo dostavi stranam u sporu ili objavi na sajtu. Činjenica da je sud najavio objavljivanje ovog dokumenta dokazuje da je sud imao potrebu da na malo bolji način obrazloži odluku", rekao je Nedić. 

Da li je sud imao bilo kakvu mogućnost da promeni odluku ministra.

"Sud se poziva na ovlašćenje koje je parlament dao ministru. Sud je rekao da ministar nije bio dužan da navodi razloge, ali ih je naveo. U konkretnom slučaju, sud nije mogao da menja ili preinači odluku, već samo da je ukine. Ako je odluka ministra samo jedan odsto razumna – sud ne bi mogao da je ukine", smatra Nedić.

Australijski mediji pišu da Đoković razmišlja o tužbi protiv vlade premijera Skota Morisona i će tražiti odštetu zbog "lošeg postupanja" prema njemu.

"Kod svakog podnošenja tužbe, ne radi se samo o finansijskom interesu. Novak Đoković i njegov pravni tim će dobro razmisliti da li je njemu zaista u interesu da pokrene takav postupak. Naročito sada, kada smo čuli najave pojedinih australijskih službenika da bi Đokoviću, pod određenim uslovima, mogla biti ukinuta trogodišnja zabrana povratka u Australiju. Trebalo bi dobro razmisliti, da ne bude posle ‘skuplja dara nego mera’", rekao je Nedić.

Najbolji teniser sveta izgubio je u nedelju spor na sudu protiv australijskih vlasti i morao je po hitnom postupku da napusti tu zemlju.

Nakon što mu je drugi put poništena viza, Đoković je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i odbrani titulu na Australijan openu, ali je tročlano veće u Melburnu jednoglasno presudilo u korist države i podržalo ukidanje vize.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike