Advokat Blažo Nedić: Pobeda prava nad mehanizmom sile i prinude jedne države

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića. Advokad Blažo Nedić kaže da je anglosaksonsko pravo takvo da postoji sudski precedent.

"Pravo je ono što kaže sudija, zbog toga je ova odluka pobeda Đokovića. Država Australija ima formalno pravo žalbe, da li će iskoristiti, ostaje da se vidi", naglašava pravnik.

Prema njegovim rečima, formalno-pravno gledano, sud je poništio odluku imigracionih vlasti od prošlog četvrtka da se ukine viza Đokoviću. To znači da je Novakova viza važeća i on mora biti pušten iz pritvora.

"Teoretski, država Australija ima formalno-pravnu mogućnost da ponovo ponovi svoj upravno-administrativni postupak procenjivanja vize i da ponovo ukine vizu, ali problem je što se od četvrtka do danas okolnosti nisu promenile. Oni bi u tom slučaju doneli odluku na osnovu istih okolnosti i Novak bi opet imao pravo da obori odluku pred sudom", objašnjava stručnjak za imigraciono pravo.

Ukazuje da bi to bio presedan: "Vlasti imaju pravo ko će biti pušten u zemlju, ko ne, ali u svetlu ove odluke suda, to bi bio pravi presedan".

Ministar za imigracije bi, navodi advokat Nedić, morao da dokaže da Novak Đoković predstavlja opasnost po zdravlje Australije.

"Kako se okolnosti nisu promenile, ne vidim kako bi ta odluka mogla da bude doneta. Ako bi se to desilo, bio bi sramota i presedan", ističe stručnjak za imigraciono pravo.

"Pobeda prava nad mehanizmom sile i prinude" 

Advokat Blažo Nedić objašnjava i nimalo lako situaciju sudije Entonija Kelija.

"Sudija pojedinac sudi u slučaju koji je medijski izuzetno eksponiran, medijska je hajka protiv Novaka Đokovića, ogroman deo javnosti je protiv Novaka Đokovića, traže da se deportuje i u toj situaciji imate sudiju pojedinca na kog to uopšte ne utiče, on razmatra činjenice, sagledava dokaze i primenjuje relevantno pravo i donosi ovakvu odluku", naglašava advokat.

Nedić ukazuje da će interne analize pokazati ko je napravio grešku u ovoj situaciji, ali da se zna da je Novak postupao po instrukcijama Australije, počevši od Teniske asocijacije Australije.

"Svi učesnici koji su se prijavili dobijaju podršku da završe sve svoje imigracione procedure, služba pri Teniskoj asocijaciji je bila zadužena za to. Ovaj događaj ima posebnu proceduru, mnogo konfuzije je bilo među propisima savezne države, federalne i Teniske asocijacije", navodi advokat.

Ističe da je ovo pobeda prava nad mehanizmom sile i prinude jedne države.

"Svaka država na to ima pravo, ali imamo sud koji je iznad toga, koji je pokazao da nije bilo pitanja odakle dolazite, kakav je medijski pritisak, da se ne sudi preko Tvitera i Vajber grupa, već da sudi sud", naglašava Nedić dodajući da je ovo odluka prvostepenog suda.

Prema njegovom mišljenju, moguće je da će se neki budući slučajevi pozivati na ovu odluku.

"Obično sudsku praksu čine slučajevi viših sudova, pitanje je da li će država da se žali, pod rizikom su da, ako (viši, prim. aut.) sud potvrdi ovo, ovo postaje presedan i svi budući sluačjevi ga mogu iskoristiti", napominje stručnjak za imigraciono pravo.

Advokat Blažo Nedić navodi da je sasvim moguće da će ovaj slučaj biti citiran u budućnosti kao presedan ili primer za druge slučajeve.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике