Vučić ugostio sportiste iz kampa „Srbija te zove“

Predsednik je u Palati Srbija organizovao prijem za mlade sportiste, uzrasta od 12 do 15 godina, koji borave u desetodnevnoj poseti Srbiji.

Sportski kamp "Srbija te zove" ove godina okuplja oko 200 mladih iz regiona i sveta.

Svi oni tokom desetodnevnog boravka imaju priliku da treniraju, ali se i takmiče u tenisu, odbojci, fudbalu, košarci i rukometu, a treninge vode profesionalni sportisti iz Srbije.

Kamp se održava u Domu učenika srednjih škola "Patrijarh Pavle", a osim sportskih treninga i takmičenja polaznici mogu da kroz šetnje upoznaju i neke od kulturnih znamenitosti Beograda.

Kamp organizuje Sportsko udruženje "Sportstars", a podržala su ga četiri ministarstva, uz pokroviteljstvo predsednika Aleksandra Vučića.

Vučić: Otadžbina spaja jezik i rod, uvek mislite na maticu

Otadžbina je ta koja spaja jezik i rod, poručio je Vučić obraćajući se mladim sportistima iz Srbije, dijaspore i regiona pozivajući ih da uvek misle na svoju maticu.

"Ovde su deca iz pola sveta. Iz Nemačke, Austrije, Italije, Kanade. Imamo decu iz Hrvatske, sa Banije, Korduna, iz Crne Gore, Severne Makedonije. Imali bismo i decu iz Australije ove godine pošto se oko toga mnogo trudi naš čuveni košarkaš Aleks Marić. To vaše okupljanje u sportskom kampu u Srbiji toliko je važno da nisam u stanju da pronađem dovoljno dobre reči pa ću citirati naše pisce Kočića i Dučića", rekao je Vučić.

Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika, a program "Srbija te zove" baštini, kako kaže, upravo ovo Kočićevo rodoljublje.

Ovaj sportski kamp, rekao je Vučić, omogućio je mladima da se druže, igraju, takmiče sa vršnjacima iz Srbije, dijaspore i regiona.

"Imali ste prilike da učite i mnogo toga naučite od poštovanih trenera. Želeo bih da se zahvalim svima koji su učestvovali, posebno Igoru Marinkoviću, Lazaru Mladenoviću, Branislavu Vučićeviću, Saši Rokviću, Andriji Mladenoviću."

Vučić je naglasio da se iskreno raduje svakom ovakvom susretu.

"Otadžbina je ta koja spaja jezik i rod, ali jezik, pismo je nešto što mora da nas spaja ma gde da živimo u svetu. Iako živimo možda u različitim zemljama, uvek znamo gde su nam koreni, kome pripadamo", podvukao je on.

Zahvalio se državnim ustanovama koje su pomogle projekat, kao i nevladine organizacije koje su organizivale sportski kamp.

Kazao je da je zadvoljan što su deca puna energije, zadovoljna što su u svom Beogradu i svojoj Srbiji.

Rekao je da mu je drago što im se dopao Hram Svetog Save, za koji je kazao da smatra da je najlepši u Evropi.

Vučić je rekao i da bi voleo da vidi u ovom projektu više dece koja nisu Srbi, dodajući da je video da u njemu učestvuju kao treneri Bošnjaci, Mađari i drugi kojima je, dodaje, ova zemlja domovina.

Istakao je da bi voleo i da na ovaj način širimo i tu vrstu najbližih odnosa.

"Otadžbina je koletivni duh jednog naroda rekao Jovan Dučić. To je onaj duh zajedništva koji nas okuplja sa raznih meridijana. Naša namera je da se uvek vraćate u svoju Srbiju, da uvek imate u glavi ‘šta mogu da uradim za svoju otadžbinu, hoću da uradim sve što mogu i pada napamet da pomogem svoju zemlji", rekao je on pozivajući mlade sportiste da igraju za našu reprezentaciju u sportu kojim se bave.

Država će, kako je dodao, učiniti sve da finansijski olakša održavanje sportskog kampa, kako bi mladi sportisti videli da imaju poštovanje i iskrenu ljubav u svojoj Srbiji.

Vučić je svoje mlade goste upitao i da li im se svidela promenada pored Save, na šta je usledio horski odgovor – da.

"A, nekada vam postave prepreke, kada gradimo… Da nismo imali hrabosti da sklonimo jedno drvo, ne bismo imali auto-put, a ovako smo spasili desetine života, da ne pričam koliko je dobrog za ekonomiju time urađeno… Tako vam je sa Beogradom na vodi. Kritikovli su taj projekat, a sada vidite i po deci, svi to vole", rekao je Vučić i poručio deci:

"Samo upornost, snaga, energija, ambicija i entuzijazam i niko ne može da vas pobedi. Živela Srbija!"

Predsedniku su, u ime svih mladih sportisa, Ignjat Vujičić i Anatsasija Slović, uručili poklon, u znak sećanja na posetu i druženje – dres sa njegovim inicijalima i potpisima svih učesnika kampa "Srbija te zove 2022".

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike