Vučević: Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja

Takmičenja na Evropskom prvenstvu će biti održana na tri lokacije u glavnom gradu Srbije – u Sportsko-rekreativnom centru „25. maj – Milan Gale Muškatirović“, na Adi Ciganliji i u Sportskom centru „Košutnjak“.

„Siguran sam da su svaki narod i svaka država posebno ponosni na sportiste. Tako smo i mi ponosni na sve naše sportiste. Pre 51 godine Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, a sad smo, pola veka kasnije, u olimpijskoj godini domaćini Evropskog prvenstva“, rekao je Vučević na gala ceremoniji otvaranja.

Ceremonija je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju Nevene Božović.

„Pred nama je izuzetna sportska godina, uskoro počinje i Evropsko prvenstvo u fudbalu, zatim i Olimpijske i Paraolimpijske igre, zatim slede nova takmičenja, a kad već idemo u budućnost moramo da pomenemo i Ekspo 2027. koji će biti održan u Beogradu i koji će biti od izuzetnog značaja za našu državu u svakom, pa i sportskom smislu. Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja“, istakao je premijer Srbije.

Beograd će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu.

„U okviru projekta Ekspo 2027 biće izgrađen i novi centar za vodene sportove da bismo mogli ponovo da budemo domaćini velikih takmičenja mnogo brže nego kao sad kad smo čekali pola veka i da omogućimo našim sportistima najbolje moguće uslove“, dodao je Vučević pred kraj govora.

Na svečanom otvaranju kratko su se obratili su se i Husein Al Musalam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova, kao i Antonio Hoze Silva, predsednik Evropske federacije vodenih sportova, koji su istakli da su uvereni da će Srbija i Grad Beograd biti odlični organizatori Prvenstva Evrope.

Takmičari iz više od 40 zemalja nadmetaće se na Evropskom prvenstvu u četiri discipline – plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama. Evropski šampionat u srpskoj prestonici je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Od srpskih plivača olimpijsku normu za sada ima samo Andrej Barna, kao i muška štafeta na četiri puta 100 metara u sastavu Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić.

Najrealnije šanse da se domognu olimpijske norme u pojedinačnim disciplinama imaju Anja Crevar i Velimir Stjepanović. 

(RTS)