Velimir Stjepanović za RTS: Oduvek sam se osećao kao Srbin

U raszgovoru sa SlađanomTomašević, Velimir Stjepanović je naglasio važnost ovog ugovora i šta on donosi, takođe se osvrnuo na svoju karijeru i zašto je odlučio da pliva za Srbiju. Rekao je šta planira u nastavku karijere i koliko će, otprilike, ona trajati. 

Zašto je ovaj ugovor važan, koliko će to pomoći našim plivačima?

"Ima nekoliko stvari. Prvo za plivača je bitno jer ima više takmičenja. Samim tim više će sport biti popularan, više će da se ulaže. Ovaj sport nije najgledaniji, trenutno, a mladi će moći da dođu i gledaju plivanje. Ono što će izuzetno biti dobro je što će najbolji plivači biti u prilici da se takmiče tokom cele godine, a ne samo na jednom ili dva puta godišnje, što je trenutno tako."

„Ima jedno takmičenje u decembru i eventualno u julu ili avgustu. I čak to u decembru se ne važi nešto preterano, pošto je to u malom bazenu i niko ne gleda to, a sve što je u julu ili avgustu to je veliki bazen 50 metarski, olimpijski i to se mnogo više ceni."

„Tako da, u suštini, mi imamo jednom godišnje veliko takmičenje i svake četiri godine imamo olimpijske igre što je onako najveća stvar. Tako da mislim da je ovo jako bitno da se uvede. Naravno, to neće biti preko noći trebaće vremena da se to razvije, ali ja mislim da će do biti, ne dok ja sad plivam, ali za mlađe plivače."

Dokle ćeš još da plivaš? Da li postoji neki limit ili sportista sam oceni?

„Sam odluči. Ja još imam ciljeve koje hoću da ispinim."

Koji su to ciljevi?

„Da osvojim olimpijsku medalju. Da osvojim svetsku medalju. To su neki ciljevi što bih ja htreo da ostvarim."

To znači još nekoliko godina.

„Da. Ima još definitivno dve-tri godine, a posle toga ću videti. Zavisi od toga kako se osećam, kako bude išlo."

Tvoja životna i sportska priča je veoma neobična. Pored tvog imena stoji – rođen u Abu Dabiju, član plivačkog kluba u Dubaiju i srpski plivač.

„Svuda je čudno ime Velimir Stjepanović, ali nije to bilo nešto bitno, nego u tom vremenu mnogo ljudi nije bilo iz Dubaija nego žive tamo, nisu bili lokalci, tako da to i nije tako čudno. Mi smo u školi imali preko 113 zemalja. Tako da nije bilo toliko čudno. Roditelji su otišli tamo pre 25-30 godina i mo smo jednostavno ostali tamo. Jeste čudna priča, ali ja sam plivao za taj klub jer sam bio tu."

Zašto si odlučio da plivaš za Srbiju?

„Nekoko mi je to bilo korektno. Nekako se osećam da mi je ovo kuća, da mi je ovo dom i da sam uvek bio Srbin i to se pokazalo sada kada živim ovde. Baš sam se lepo uklopio i nekako mi prija da živim ovde. Tako da mislim da sam napravio dobru odluku što sam došao ovde."

Doživeo tišinu na Evropskom prvenstvu u Berlinu 2014. Kako je to bilo?

"Do tišine je došlo zato što je to bilo u Berlinu i u trci je bio Paul Biderman, koji drži svetski rekord na 200 metara kraul i bio je Janika Anjel Francuz, koji je završio kao treći na kraju. On je bio Olimpijski šampion 2012. On je otplivao najbrže vreme na 200 metara kraul, kada su skinuli ona odela, sada imamo samo nogavice, da kažemo. To je bila tišina jer su svi mislili da je on pobedio, krenuli su da se deru, ali onda su videli da je prvo mesto ispred mene i to je promenilo reakciju publike".

Od 15. do 17. marta održava se državno prvenstvo u plivanju u SC Novi Beograd, ti učestvuješ?

„Da plivaću u pet disciplina."

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike