Tradicionalni srpski motivi na medaljama za Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima

Na prednjoj strani medalje prečnika osam centimetara nalazi se zvanični znak Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u Beogradu, ukrašen sa tri tačke u bojama srpske zastave izrađene tehnikom emajla.

Logotip sadrži osam vijugavih linija koje predstavljaju niti srpskog veza, a formirajući oblik pravougaonika oživljavaju i sliku bazena.

Ivica medalje je ukrašena tradicionalnim motivima koji odražavaju raznolikost i bogatstvo kulture svih krajeva Srbije, pa se tako na njoj nalaze ornament čuriljnjak iz Pirota, ornament krsta iz Prizrena, ornament romba iz Užica, ornament romba sa kukama sa Fruške gore i ornament rozete iz centralne Srbije.

Svi motivi su pažljivo odabrani u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu i Etnografskim institutom SANU.

Na poleđini medalje, u sredini, nalazi se zvaničan logotip takmičenja sa talasima na obodu.

Posebne medalje i za veterane

Beograd će ovog leta biti i domaćin i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju, koje je na programu od 26. juna do 6. jula. Osim pomenutih disciplina, veterani će se za medalje takmičiti i u vaterpolu.

Masters medalje su prečnika šest centimetara, a od seniorskih se, osim po veličini, razlikuju i po natpisu na prednjoj strani, na kojoj će pisati naziv takmičenja na engleskom jeziku.

Trake za medalje su izrađene žakard tehnikom tkanja kako bi približile tradicionalni vez modernom dobu. Tamno plava boja traka asocira na vodu i vodene sportove, dok je po obodu apliciran originalan vez sa ženskih jeleka srpske narodne nošnje. Kao i na medaljama, i na trakama se nalaze tri tačke u bojama srpske zastave i svih pet ornamenata.

Za izradu medalja i traka bili su zaduženi domaći proizvođači, s ciljem da se podrži srpska industrija i time pruži doprinos razvoju lokalne ekonomije.

(RTS)