Srbija domaćin prve šahovske olimpijade za slabovide, ministar Gajić: Šah nije samo igra

Na ceremoniji svečanog optvaranja učesnike i goste prvo je pozdravio predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, potom prvi čovek FIDE Arkadi Dvorkovič, zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov, a u ime Vlade Srbije ministar sporta Zoran Gajić.

"Velika čast nam je ukazana činjenicom da se u Srbiji održava prva FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo ugostili takmičare iz čak 22 države. Srbija kao zemlja sporta na čelu sa Predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić i na ovaj način želi da motiviše i afirmiše bavljenje sportom osoba sa invaliditetom i ukaže na njihov značaj u društvu. Iako je Srbija zemlja Novaka Đokovića, Nikole Jokića, odbojkašica, vaterpolista i mnogih drugih sjajnih sportista, ništa manje poštovanje nemama ni prema našim šahovskim majstorima: Svetozaru Gligoriću, Ljubi Ljubojeviću, Alisi Marić. Deca u Srbiji odrastala su uz stalne šahovske rubrike u dnevnim listovima i šahovske probleme u školskim časopisima. Kultni meč Fišer – Spaski iz 1992. godine, održan upravo u Beogradu. To je jedan je od događaja koji su ušli u šahovske istorijske čitanke", ističe ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Srbija i Beograd će narednih nedelju dana biti svetski epicentar šaha. FIDE šahovska olimpijada za osobe sa invaliditetom je timsko takmičenje. Ekipu čine igrači sa oštećenim sluhom, slepi i slabovidi, kao i sa telesnim invaliditetom. Igra se 6 kola po švajcarskom sistemu.

"Šah je igra poznata stotinama godina puna bogate istorije. Postoji mnogo igara na svetu, ali sumnjam da postoji mnogo igara sa istim nivoom uticaja na svet kao šah. Šah nije samo igra, već i umetnička forma u kojoj se reči poput lepo, elegantno i umetničko mogu koristiti za opisivanje određenog niza poteza. Kažu da svaki šahista dostigne određeni standard, možda neće moći da igra kao velemajstor, ali je u stanju da ceni remekdela šaha koja su napravili veliki igrači. Možda je najboji opis dao argentinski velemajstor Migel Najdorf: „Šah je ogledalo duše. Gledajte kako čovek igra šah i videćete njegovu suštinu. Šah je kombinacija umetnosti, znanja, igre i rizika. Da, rizikujete jer u šahu često morate da se upuštate i stavljate sudbinu na test. Uspeh često zavisi od slučajnih faktora", rekao je ministar sprta.

Ministar Gajić koji je pre same svečane ceremonije otvaranja prve FIDE šahovske olimpijade za osobe sa invaliditetom održao bilateralni sastanak sa predsednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike