Srbija dobila organizaciju Gran fonda u Beogradu

Pored Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu koje će se održati od 12. do 15. avgusta na Petrovaradinskoj tvrdjavi, Srbija je dobila i organizaciju Gran Fonda, masovne trke koja okuplja više od hiljadu biciklista iz celog sveta.

U pitanju je jedan od najmasovnijih sportskih pokreta u svetu koji je nastao u Italiji sredinom prošlog veka. Srpski biciklizam napreduje. Srbija je zemlja sporta, a predani radom i ulaganjima u sve sportove učinili smo da i biciklizam postaje sve popularniji iz dana u dan u našoj zemlji. Potvrda toga je i organizacija Gran Fonda i Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu u Novom Sadu.

"Gran fondo serija danas se vozi u čitavom svetu i nama je velika čast i zadovoljstvo što će Srbija i Beograd biti na svetskoj mapi ne samo profesionalnog, već i rekreativnog biciklizma i rekreativnog sporta. Ovom manifestacijom Srbija staje rame uz rame sa najbogatijim i najrazvijenijim zemljama", istakao je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Gran fondo se vozi u najvećim gradovima sveta poput Njujorka, Rima, Londona, Dubaija, Los Andjelesa, a trke se voze i u Argentini, Australiji, Brazilu, Meksiku i Rusiji. Čuveni Gran fondo u Rimu svake godine okuplja više od dvadeset hiljada učesnika. Od ovog leta i Beograd će biti na mapi ove velike svetske serije.

"Predanim i dobrim radom Biciklističkog saveza Srbije i našeg četvorostrukog olimpijca Ivana Stevića, uspeli smo da dobijemo organizaciju Gran fonda u Beogradu. Ovo je godina srpskog biciklizma. Pored Gran fonda i Evropskog prvenstva, održaćemo i 61. Trku kroz Srbiju u junu i 15. trku Beograd – Banjaluka u aprilu."

"Sezonu smo počeli šampionatom Srbije u ciklo krosu na Srebrnom jezeru početkom februara. Očekuje nas i redovan program, državna prvenstva, ali i nastupi naših biciklista na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Dobar rad donosi priznanja Evropske i Svetske biciklističke Unije. Prva smo zemlja u regionu koja organizuje Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu. Nastavićemo još odlučnije da napredujem i širimo bazu."

"Veliku zahvalnost dugujemo ministarstvu omladine i sporta i ministru Vanji Udovičiću, gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću, kao i pokrajinskom sekretarijatu za sport, jer bez njihove podrške ne bi smo bili u prilici da organizujemo ovako značajne sportske dogadjaje. Stekli smo veliko poverenje čelnika Evropske biciklističke Unije i nadamo se da ćemo to i opravdati najboljom organizacijom do sada", istakao je Saša Gajičić, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije.

Gran Fondo Srbija voziće se u Beogradu 25. i 26. septembra.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар