Sportski treneri o formiranju karaktera: U sportu deca uče iz pobede, ali i poraza

Srbija je zemlja sporta i vanserijskih sportista koji postižu najbolje svetske rezultate, kako u kolektivnim, tako i pojedinačnim sportovima. Stvoriti šampiona, to je proces koji podrazumeva pre svega izgradnju ličnosti, nametanje pravih vrednosti, discipline, zajedništva, drugarstva, formiranje karaktera, sportskog duha i viteštva. Međutim, na tom putu, prvi problemi vidljivi su u najranijem uzrastu.

O specifičnim problemima sa kojima se susreću u radu sa decom, razvijanju međusobnog poverelja i načinima kako doprineti njihovoj većoj socijalizaciji kroz sportske aktivnosti reporter RTS-a je razgovarao sa trenerima Simonidom Radojević i Ivanom Rodićem iz karate kluba vazduhoplovac, Draganom Jovićem iz Taekvondo kluba Galeb, Ivanom Stevićem četvorostrukim olimpijcem Srbije i direktorom manifestacije Tur de Kop i Dušanom Borkovićem, automobilistom Srbije.

Neretko deca provode i više slobodnog vremena sa trenerima nego sa roditeljima. S toga je upravo njihova uloga u odrastanju i vaspitanju dece nemerljiva i ogromna, a samim tim i obaveze koje uloga trenera nosi.

Jako je bitna uloga trenera a često su upravo treneri ti koji kod dece prvi primete problem. Bilo da su ti problemi socijalne ili zdravstvene prirode. U takvim okolnostima, njihova odgovornost da prepoznaju problem i pristupe rešenju može biti od presudnog značaja.

Iz početne ljubavi prema sportu, trener kod deteta vremenom gradi i pobednički mentalitet. Ipak, još je veća odgovornost i obaveza pomoći deci da prihvate poraze i da iz svojih poraza uče.

Jedan od najvećih problema nastaju kada se prvenstveno kod roditelja, a potom i kod dece javi prevelika ambicija, a samim tim i velika očekivanja u postizanju vrhunskih sportskih rezultata, ili kada su motivi zbog kojih upisuju decu na sport, različiti od primarnih sportskih vrednosti.

Neretko su treneri ti koji svojim znanjem i akcijama doprinose i uključivanju čitavih porodica u sportske aktivnosti dece, a svi ističu da je porodica ključ svega…

Pored trenera, ogromnu odgovornost nose i vrhunski sportisti, izgrađene ličnosti koje su uzori najmladjima. Upravo oni svojim ponašanjem, primerima i pravim savetima mogu doprineti rešavanju najvećih problema u društvu.

Put do uspeha i slave u sportu nosi i velika odricanja, mukotrpan rad i ogromna zalaganja. U eri društvenih mreža, stvara se privid i obmana da se do slave može i lakšim putem, bez prevelikog truda. Ali takva vrsta slave, kratkog je daha i stvara privid uspeha. Drugarstvo, zajedništvo, viteštvo, vaspitanje, kultura, poštovanje drugih i želja da pomerate granice i napredujete, jedini je ispravan put do srećnog detinjstva, a kasnije i do vrhunskih rezultata na svim poljima.

(RTS)