Spektakl na dva točka – Zlatibor domaćin Svetskog šampionata u Hard Enduru

Reli jeu centru Zlatibora svečano otvorila ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Tatjana Matić i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a prisutnima se obratio i predstavnik FIM Hard Enduro svetskog šampionata Vilfrid Keršagl i Bratislav Đurić, jedan od organizatora Xross Relija.

"Sve je spremno za start. Organizovati jedan ovakav zaista jedinstveni događaj je vrlo zahtevno i kompleksno, ali se ceo "XROSS" tim potrudio da sve bude besprekorno. Verujem da će ovo biti fantastično iskustvo, kako za vozače tako i za gledaoce. Očekujemo mnogo neizvesnosti do samog kraja jer smo pripremili mnogo iznenađenja i veoma zahtevne deonice", kaže Đurić i dodaje da će se već prvog dana u centru Zlatibora voziti trening i kvalifikacije za prolog Akrapovic Straight Rhythm.

„Njegovo veliko finale, inače posebna atrakcija za gledaoce, počeće u 15 časova, kada će 16 najboljih vozača iz svake klase u formaciji 1 na 1 odmeravati svoje snage na poligonu sa 12 improvizovanih prepreka. Biće tu svega: od ogromnih balvana i kamenjara do kontejnera sa vodom," poručuje Đurić.

Prvi trkački dan startuje u četvrak 19. maja u 8 ujutru, kada vozače čeka trasa od 100 kilometara u prelepom ali surovom ambijentu planine Tare. Narednog dana voziće 100 kilometara po živopisnim predelima Mokre Gore, dok će se u subotu, 21. maja, vozači otisnuti na dodatnih 100 kilometara na Zlatiboru, nakon čega će se svečano proglasiti pobednik prve hard enduro trke u istoriji moto sporta Srbije.

Takmičenje se nakon naše zemlje nastavlja u Austriji, Italiji, Rumuniji, SAD-u, Kanadi i završava u Španiji u oktobru ove godine.

Organizatori su za gledaoce obezbedili posebne lokacije na sve tri planine odakle će moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport, koji nisu u mogućnosti da dođu, biti organizovan direktan prenos trka.

Ovaj događaja izuzetno značajan za turizam Srbije, Zlatibora i zapadne Srbije koji će nesumnjivo uticati na popularizaciju hard endura u našoj zemlji podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, opština Čajetina, TO Zlatibor kao i Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike