Rvač Georgij Tibilov 84. član tima Srbije za Olimpijske igre u Parizu

Srpski olimpijski tim trenutno broji 84 takmičara za najveću svetsku smotru sporta u glavnom gradu Francuske, a treba istaći da je Tibilov već peti rvač Srbije koji je obezbedio vizu za Pariz. Pre njega to su uspeli da ostvare Mate Nemeš, Aleksandar Komarov u grčko-rimskom, odnosno Stevan Mićić i Hetik Cabolov u slobodno stilu.

Na završnom turniru Svetskih kvalifikacija u Istanbulu u kategoriji do 60 kilograma grčko-rimskim stilom Tibilov je osvojio treće mesto i tako ostvario potreban rezultat plasman na Olimpijske igre. Sjajni srpski reprezentativac imao je izuzetno težak put na kome je zabeležio čak pet pobeda.

U prvom kolu pobedio je Hleba Makarankoa iz rusije sa 10:1. U drugom je savladao Romia Rikarda Goliata iz Namibije sa 8:0, ali je u četvrtfinalu poražen od Rusa Sadika Lalaeva sa 6:2. Ipak, u repasažu Tibilov je bio maestralan. Prvo  je trijumfoavo u duelu sa Munki Egen Batkujagom iz Mongolije rezultatom 11:1, zatim je bio bolji od Dahjun Kima iz Južne Koreje sa 8:1, a u odlučujućoj borbi pobedio je Razvana Arnauta iz Rumunije sa 5:2.

Preostala trojica srpskih reprezentativaca nisu uspeli da se izbore za olimpijsku normu. Viktor Nemeš je u kategoriji do 77 kilograma posle dve uvodne pobede poražen u četvrtfinalu od Jurija Lomadzea iz Gruzije. U četvrtfinalu takođe je izgubio i Mihail Kadžaja u kategoriji do 97 kilograma. Posle velike brobe od njega je bio bolji Lukas Aleksandros Lazojanis iz Nemačke. U prvom kolu u kategoriji do 130 kilograma zaustavljen je i mladi Boris Petrušić.

(RTS)