Preminuo Antonio Inoki, bivši japanski profesionalni rvač i političar

Njegova smrt, koja je uzrokovana srčanom insuficijencijom, okončala je raznovrstan život u očima javnosti, tokom kojeg se Inoki borio protiv Muhameda Alija, podsticao bliske lične veze sa Severnom Korejom i pomogao da se oslobode taoci u Iraku.

Rođen u Jokohami, kao Kanji Inoki, takođe je glumio u promocijama američkog rvanja,
i u dva odvojena mandata bio je u parlamentu.

Omaž Inokiju se slio preko društvenih medija. Atsushi Onita, još jedan profesionalni rvač koji je postao političar, napisao je na Tviteru: "Jedna era je došla do kraja."

„Hvala, Inoki-san. Vrhunski otac profesionalnog rvanja", napisao je on.

Američka legenda rvanja Tripl H je na Tviteru napisao da je Inoki "jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji rvanja i čovek koji je otelotvorio termin ‘borbeni duh’ ".

"Nasleđe VVE Kuće slavnih Antonija Inokija će živeti zauvek", dodao je glavni operativni direktor "Vorld Vrestling Entertainment" (VVE).

„Antonio Inoki, osnivač Nev Japan Pro-Vrestling i bivši profesionalni rvač, umro je u Tokiju", navodi se u saopštenju. "Njegova dostignuća, kako u profesionalnom rvanju, tako i u globalnoj zajednici, su bez premca i nikada neće biti zaboravljena."

Visok 1,9 metara, Inoki je bio pionir mešovitih borilačkih veština u Japanu, a proslavio se 1976. godine jer se borio protiv svetskog šampiona u teškoj kategoriji Alija u ludoj borbi rvača protiv boksera u Tokiju.

Usledili su nastupi u VVF-u, kako je VVE tada bio poznat. Kompanija je saopštila: "Jedna od ključnih ličnosti u istoriji japanskog rvanja, Antonio Inoki bio je među najcenjenijim ljudima u sportu i zabavi i verna legenda u svojoj domovini."

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike