Olimpijski komitet Srbije obeležio 111 godina postojanja

Na spomen ploču predsednik OKS Božidar Maljković položio je lovorov venac, intonirana je himna Srbije, a zajedno sa ministrom Vanjom Udovičićem isekao je rođendansku tortu.

Maljković je istakao da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

"Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost – odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa kovid-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu i zato moramo istrajati u našoj misiji", rekao je Maljković.

Maljković je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

"Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bismo se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i stremiti ka što boljim rezultatima", istakao je Maljković.

Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije ”DDOR osiguranje” i fonda "Olimpijska solidarnost" Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Srpska strelkinja Zorana Arunović donirala je danas Olimpijskom muzeju opremu u kojoj je nastupala na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Svi koji posete sajt olimpijskimuzej.rs imaće priliku da se upoznaju sa bogatom istorijom olimpizma u Srbiji i "prošetaju" kroz virtuelni muzej Olimpijskog komiteta Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар