Odbojkaši Srbije ubedljivo pobedili Holandiju u Ligi nacija

Srpski odbojkaši su pobedom nad Holandijom osvojili važne bodove za rang listu FIVB u borbi za plasman na Olimpijske igre. Izabranici Igora Kolakovića su pružili najbolju partiju u ovogodišnjoj Ligi nacija i porazili jednog od direktnih konkurenata za put u Pariz.

Igrala je Srbija od početka do kraja angažovano i kvalitetno, što je uz večeras odličan servis moralo da donese pobedu.

Prva dva seta je Srbija ubedljivo rešila u svoju korist, da bi u trećem Holanđani vodili tokom čitavog seta. U finišu je bilo 23:20, ali je Pavle Perić ubitačnim servisima preokrenu rezultat i doneo Srbiji meč lopte, od kojih je druga pretvorena u trijumf vredan novih 9,09 bodova na rang listi FIVB.

Najbolji među odbojkašima Srbije bio je Dražen Luburić sa 18 poena, Marko Ivović je osvojio 12, a Pavle Perić 11.

Srpski odbojkaši će drugu utakmicu odigrati 8. juna od 2.00 časa protiv SAD, a treći protivnik će biti Argentina, 9. juna od 2.00 časa.

Srbija će četvrti meč u Otavi odigrati protiv Kanade, domaćina turnira, u noći između 9. i 10. juna – u ponoć.

Svaka reprezentacija će tokom jedne sedmice odigrati četiri utakmice, odnosno ukupno 12 mečeva. Na finalni turnir će se plasirati domaćin Poljska i još sedam najuspešnijih selekcija.

Borba za olimpijsku vizu

Za odbojkaše Srbije Liga nacija je borba za plasman na Olimpijske igre. Pred njima je zadatak da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi obezbedili poziciju na FIVB rang listi koja vodi u Pariz.

Olimpijske vize već imaju domaćin Igara Francuska i šest ekipa koje su bile najbolje na kvalifikacionim turnirima – Poljska, Amerika, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće najbolje reprezentacije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, a onda i najbolje ekipe sa svetske rang liste.

Srbija je pre početka Lige nacija bila na mestu koje vodi u Pariz, ali je nakon tri poraza tokom prve takmičarske nedelje u Brazilu izgubila željenu poziciju.

Rezultati reprezentacije Srbije u Brazilu:
23.5. Srbija – Iran 3:1
23.5. Srbija – Japan 0:3
25.5. Srbija – Brazil 1:3
26.5. Srbija – Nemačka 0:3

Raspored utakmica reprezentacije Srbije u Otavi:
5.6. Srbija – Holandija 3:0
8.6. Srbija – SAD 2.00
9.6. Srbija – Argentina 2.00
10.6. Srbija – Kanada 0.00

(RTS)