Odbojkaši Srbije trijumfom protiv Irana u Ligi nacija započeli put ka Olimpijskim igrama

Odbojkaši Srbije su na premijeri u Ligi nacija zaustavili motivisanu ekupu Irana i napravili važan korak na putu ka Olimpijskim igrama.

Srbija nije dobro otvorila meč protiv Irana, ali je uspešno okončala prvi set. Iranci su uz nekoliko serija imali veliku prednost, prvo 6:1, potom 10:4, a bilo je i 14:7. Međutim, u finišu prvog dela igre Srbija je konsolidovala prijem i potom efiksnim napadima došla do preokreta i prednosti u setovima – 1:0. 

Iran je u drugom setu nastavio sa odličnom igrom, s tim što je bio koncentrisaniji u završnici i relativno lako je stigao do izjedančenja u setovima – 1:1.

U trećem setu vodila se ravnopravna borba sve do sredine kada je Srbija napravila iskorak ka novoj prednosti. Odličnim napadima ekipa selektora Igora Kolakovića je pokazala veliku želju za trijumfom i uspela da dođe do seta viška – 2:1.

Početak četvrtog seta obeležen je serijama na obe strane, ali su reprezentativci Srbije bili bolji u odbrani, što su vešto koristili i u organizaciji napada i ponovo su prleomili set na sredini. 

Uroš Kovačević je bio najefikasniji u redovima Srbije, upisao je 14 poena. Dražen Luburić i Marko Ivović meč su okončali sa po 12 poena, Aleksandar Nedeljković je imao 11, osam iz napada, a napravio je i tri bloka. Marko Podraščanin je ubeležio osam, bio je polovičan u četiri iz napada i isti broj u bloku.

Borba za olimpijsku vizu

Reprezentacija Srbije će tokom prve takmičarske nedelje Lige nacija igrati u Rio de Žaneiru do 26. maja.

Srbija će drugi meč odigrati protiv Japana, takođe u četvrtak, ali od 22.30. Treći rival Srbije biće domaćin Brazil 25. maja od 2.00 časa, a četvrti Nemačka dan kasnije od 19.00 časova.

U Brazilu će, pored Srbije i domaćina, igrati i Italija, Argentina i Kuba.

Pred odbojkašima je zadatak da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi zadržali trenutnu poziciju na FIVB rang listi koja garantuje odlazak u Pariz. Biće odlično ako poprave plasman, ali bi pad na listi bio poguban.

Olimpijske vize već imaju domaćin Igara Francuska i šest ekipa koje su bile najbolje na kvalifikacionim turnirima – Poljska, Amerika, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće najbolje reprezentacije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, a onda i najbolje ekipe sa svetske rang liste.

Kada bi se danas podvlačila crta, Srbija bi bila među učesnicima Olimpijskih igara, ali poslednju šansu vrebaju nezgodni rivali kao što su Kuba, Holandija, Turska, Iran.

Raspored utakmica reprezentacije Srbije u Brazilu:
23.5. Srbija – Iran 3:1
23.5. Srbija – Japan 22.30
25.5. Srbija – Brazil 2.00
26.5. Srbija – Nemačka 19.00

(RTS)