Odbojkaši Srbije izgubili od Japana u Ligi nacija i zakomplikovali put ka Parizu

Reprezentacija Srbija je na startu šestog izdanja Lige nacija savladala Iran sa 3:1, ali je neočekivanim porazom od Japana zakomplikovala put do plasmana na Olimpijske igre u Parizu.

Nišida je bio najefikasniji među Japancima sa 16 poena, dok je Kai zabeležio 10.

Srbiju su predvodili Ivović i Luburić sa po osam, a Kovačević i Atanasijević su doprineli sa po pet poena.

Treći rival Srbije u Rio de Žaneiru biće domaćin Brazil 25. maja od 2.00 časa, a četvrti Nemačka dan kasnije od 19.00 časova.

Svaka reprezentacija će tokom jedne sedmice odigrati četiri utakmice, odnosno ukupno 12 mečeva za tri takmičarske nedelje. Nakon Brazil, odbojkaši Srbije će igrati u Otavi i Ljubljani.

Na finalni turnir, koji je na programu od 27. do 30. juna u Lođu, plasiraće se domaćin Poljska i još sedam najuspešnijih selekcija.

Borba za olimpijsku vizu

Za odbojkaše Srbije Liga nacija je borba za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Pred odbojkašima je zadatak da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi zadržali poziciju na FIVB rang listi koju su držali pre početka takmičenja.

Olimpijske vize već imaju domaćin Igara Francuska i šest ekipa koje su bile najbolje na kvalifikacionim turnirima – Poljska, Amerika, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće najbolje reprezentacije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, a onda i najbolje ekipe sa svetske rang liste.

Srbija je pre početka Lige nacija bila među putnicima za Pariz, ali je nakon ubedljivog poraza od Japanaca tu poziciju preuzela Kuba.

Raspored utakmica reprezentacije Srbije u Brazilu:
23.5. Srbija – Iran 3:1
23.5 Srbija – Japan 0:3
25.5. Srbija – Brazil 2.00
26.5. Srbija – Nemačka 19.00

(RTS)