Odbojkaši Srbije izgubili od Brazila u Ligi nacija

Odbojkaši Srbije su upisali drugi uzastopni poraz u Ligi nacija. Uspešno su započeli prvu takmičarsku nedelju u Brazilu savladavši Iran, ali su, nakon poraza od Japanaca, izgubili i od Brazila i dodatno zakomplikovali borbu za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Odigrali su izabranici Igora Kolakovića solidan meč pred skoro punom dvoranom „Marakanazinjo“ i pružili otpor domaćinu i velikom favoritu, ali to je bilo dovoljno samo za jedan osvojen set.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Atanasijević sa 14 poena, a pratili su ga Perić sa 13, Kujundžić sa 11 i Mašulović sa 9 poena.

Brazilce su predvodili sjajni Darlan sa 22, Leal sa 17 i Maurisio sa 14 poena.

Poslednji rival Srbije u Rio de Žaneiru biće Nemačka u nedelju od 19.00 časova.

Svaka reprezentacija će tokom jedne sedmice odigrati četiri utakmice, odnosno ukupno 12 mečeva za tri takmičarske nedelje. Nakon Brazil, odbojkaši Srbije će igrati u Otavi i Ljubljani.

Na finalni turnir, koji je na programu od 27. do 30. juna u Lođu, plasiraće se domaćin Poljska i još sedam najuspešnijih selekcija.

Borba za olimpijsku vizu

Za odbojkaše Srbije Liga nacija je borba za plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Pred odbojkašima je zadatak da pobeđuju i skupljaju bodove kako bi zadržali poziciju na FIVB rang listi koju su držali pre početka takmičenja.

Olimpijske vize već imaju domaćin Igara Francuska i šest ekipa koje su bile najbolje na kvalifikacionim turnirima – Poljska, Amerika, Japan, Brazil, Nemačka i Kanada.

Preostalih pet mesta popuniće najbolje reprezentacije sa kontinenata koji nemaju predstavnike, a onda i najbolje ekipe sa svetske rang liste.

Srbija je pre početka Lige nacija bila među putnicima za Pariz, ali je nakon dva poraza u Brazilu izgubila željenu poziciju. Vremena za popravni ima.

Raspored utakmica reprezentacije Srbije u Brazilu:
23.5. Srbija – Iran 3:1
23.5 Srbija – Japan 0:3
25.5. Srbija – Brazil 1:3
26.5. Srbija – Nemačka 19.00

(RTS)