Ni najbolje nije dovoljno za pobedu nad Hrvatskom

Meč je obilovao snažnim faulovima i dobrom odbranom, usled čega je postignut mali broj golova. Srbija je prvi pogodak zabeležila tek u šestom minutu susreta preko Zorana Nikolića.

Očigledno je da su Hrvati skautirali Srbiju u duelu sa Crnom Gorom, kada je crnogorski sistem odbrane "5-1" namučio naše momke, pa su se i oni odlučili za istu zonu.

Domagoj Duvnjak je izlazio duboko ka plejmejkeru i pokušavao da omete razmenu lopte između bekova.

Na ovoj utakmici je Srbija kombinovala svoju standardnu "6-0" odbranu sa odbranom "5-1" sa isturenim Vanjom Ilićem. Uprkos dobroj odbrani i odličnom Cupari na golu, napad je zakazao.

Srpski napad se na turniru pretežno zasnivao na samoinicijativi bekova, ali su se protiv Hrvatske uposlili i pivotmeni i krila, što je donelo prednost od dva gola sredinom susreta. Veliki broj lopti ka tim pozicijama ukazao je na progres u napadu srpskog nacionalnog tima.

Ipak, otvoreni šutevi u važnim momentima nisu iskorišćeni, a protivnici su, kao i uvek, to znali da naplate. Tu je bila očita nadmoć iskustva nad mladošću.

Glavnu ulogu u preokretu imao je Duvnjak, koji je presekao četiri ključne lopte i obezbedio četiri kontranapada za svoju ekipu. U pozicionom napadu je umeo da smiri nalet ukoliko nije postojala izgledna šansa za šut. Što bi se reklo – kapiten kapitenski.

Poslednji trzaj Srbije dali su Radivojević i Vanja Ilić, ali ponovo su usledile greške u dodavanju i Hrvati su se "odlepili" na pet golova prednosti.

Zanimljiv podatak je da je na svakom meču Srbije za igrača utakmice proglašen protivnički golman, ovoga puta Marin Šego. Postavlja se pitanje da li to ukazuje na njihov kvalitet ili na predvidivost šuteva srpskog nacionalnog tima.

Iako Evropsko prvenstvo nije mesto za izvlačenje pouka, to je ovoga puta realnost za naše momke. Nova prilika da pokažu svoj napredak biće pretkvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Egiptu naredne godine, koje počinju u aprilu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike