Nenad Lalović: Sport bi morao da bude nezavisan i trudimo se da to bude zaista moguće

Srbija ima svog predstavnika u Izvršnom odboru MOK-a. Predsednik Svetske rvačke federacije – Nenad Lalović, nedavno je dobio i novi mandat, da u narednim godinama kao član najmoćnije svetske sportske organizacije sprovodi nove ideje. Nema sumnje da će njegovim učešćem u radu MOK-a i srpsko rvanje i dalje biti na odličnom glasu.

Jeste li očekivali da dobijete novo poverenje MOK-a?

„Iskreno jesam. To je očekivana odluka. Članovi MOK-a dobijaju novi mandat na osam godina. Ako ste radili iskreno, i niste se upadali u političke zamke, onda ste mirni. Kruna svega je jednoglasno poverenje“, naglasio je Lalović.

Vi ste u članstvo Izvršnog odbora MOK-a izabrani 2018. godine, pa Vam je nedavno potvrđen novi mandat. Koliko će se trenutni sukobi u Ukrajini i u pojasu Gaze odraziti na Olimpijske igre u Parizu?

„U pravu ste kada izražavate sumnje u kompletnu organizaciju Igara. Ja se nadam da će svi učestvovati. Ja pretpostavljam da svi oni koji nastupaju u kvalifikacijama, imaju nameru da doputuju i u Pariz i da se tu ništa neće promeniti. Iskreno, uticaj politike se, nažalost, ne može zanemariti. Politika u mnogim zemljama opredeljuje i sportske funkcionere, a mi se u MOK-u tome ozbiljno protivimo. Sport bi morao da bude nezavisan i trudimo se da to bude zaista moguće. Često se događa da odluke i stavovi MOK-a budu pogrešno interpretirani. Taj slučaj je u Rusiji sada“, rekao je Lalović.

Imali smo ove godine ponovo Svetsko prvenstvo u rvanju. Tu smo imali prilike da vidimo ruske reprezentativce, koji su se pod neutralnom zastavom borili za norme i medalje? Koliko je to ostavrivo i na predstojećim Olimpijskim igrama?

„Ta situacija je već realna. Ruski i beloruski sportisti su se takmičili pod zastavom bez simbola i nacionalne himne. Nekoliko rvača iz Rusije i Belorusije se kvalifikovalo za Olimpijske igre. Oni najverovatnije, neće u Parizu imati takođe državna obeležja. Ipak, kao neutralni sportisti biće na borilištima. To je na neki način, sankcija MOK-a zbog nepoštovanja olimpijskog primirja koje je potpusano 2021. godine u Ujedinjenim nacijama. MOK nema nikakav drugi način, da nekoga kazni zbog nepoštovanja međunarodnih odredbi niti se vodi time da li je neko nekoga negde politički sankcionisao. Uostalom, sankcije koje su na snazi, i sporvode se prema Belorusiji i Rusiji, donele su zapadne zemlje i Sjedinjene Američke Države“, istakao je Lalović.

Videćemo kako će se stvari odvijati do leta. Da se vratimo sportu. Predstojeće Igre doneće i nekoliko novih sportova – surfovanje, penjanje, brejk dens. Šta to znači za Olimpijske igre?

„Filozofija MOK-a je da se okrene i mlađoj publici. Pored 28 glavnih i tradicionalnih sportova, organizatori često žele na unaprede posećenost, gledanost, prihode, itd. Ti sportovi nisu stalno na programu Olimpijskih igara. Recimo, brejk dens neće biti u Los Anđelesu 2028. Možda bude razmatrano da uđe u redovan program 2032. godine, za 2028. godinu, odluke su već donešene. Isto tako, karate je bio na programu u Tokiju, neće ga biti u Parizu, ali ni u Los Anđelesu. To je stalno jedna mala laboratorija, gde se osim Igara mladih, koje su glavni događaj za isprobavanje novih disciplina, radi na tome da se uvaže predlozi zemalja domaćina Igara i uvrste probne discipline“, naveo je Lalović.

Nedavno je u Beogradu završeno Svetsko prvenstvo u rvanju. Srbija je postala jedina zemlja u tom sportu, koja je dva puta uzastopno dobila domaćinstvo Svetskog šampionata. Pitam Vas sada i kao predsednika Svetske rvačke federacije, jesmo li se pokazali kao odlični domaćini?

„Definitivno jesmo. Sve je proteklo u najboljem redu. Organizacija je bila na najvišem nivou. Videli smo i neke inovacije, kao i prošle godine. Prvobitno je Svetsko prvenstvo trebalo da se održi u Krasnojarsku, ali zbog političke situacije, lokacija je morala da se promeni. Bilo je tu još ponuda za domaćinstvo, ali je Beograd nekako bio opet najbolja opcija. Pogotovu, zbog sjajnog iskustva od prošle godine“, rekao je Lalović.

Srbija je na strunjači imala dobre rezultate?

„Odlični rezultati i ove godine. To je već standard za Rvački savez Srbije. Ovo je važno zbog Olimpijskih igara, gde će konkurencija biti mnogo oštrija, a borbe izuzetno teške“, zaključio je Lalović.

(RTS)


Ostavite komentar