Najbolji džudisti u Tokiju, Bilodid ponovo ušla u istoriju

Upravo je poreklo džudoa razlog da se donese istorijska uredba kojim je utvrđeno da Japan jednom u deset godina mora biti domaćin najvećeg svetskog turnira. Svetsko prvenstvo, koje se četvrti put u istoriji održava u Tokiju, za domaću javnoist predstvalja pitanje nacionalnog ponosa, pa su očekivanja ogromna.

Kraj prvog dana, međutim, doneo je u drevni Nipon Budokan centar tajac i tugu.

Ukrajinska lepotica, koja bi komotno dominaciju sa tatamija mogla da premesti i na manekensku pistu, savladala je u finalu težinski najlakše ženske kategorije Funu Tonaki, svetsku šampionku iz 2017. godine.

Kako su i specijalisti za džudo najavljivali borba za zlato bila je repriza prošlogodišnjeg finala iz Bakua. Bilodid (čiji je otac dvostruki šampion Evrope, a majka trener), sve je protivnice bacila na leđa pre istaka borbe, a u duelu sa Tonaki zrelo je čuvala poen stečen vazarijem.

Možda je neobično upotrebiti izaraz zrelo, s obzirom na to da Darija ima još uvek 18 godina, ali ona je već postala dvostruka svetska šampionka, a osim toga pomerila je granice sporta.

"Pre početka takmičenja nisam razmišljala o tome da na kimonu nosim crveno prezime. Želela sam da ga zadržim, ali tako što sam htela da ponovo steknem tu čast, a ne da je odbranim. Pritisak protiv Japanke u finalu je bio još veći jer sam imala osećaj kao da se borim protiv cele dvorane. Moje pravilo je da nije važno koji je meč u pitanju. U svaki ulazim sa ciljem da pobedim", rekla je Bilodid u toku zvanične konferncije posle dodele medalja.

U ovoj kategoriji Srbiju već na trećem Svetskom prvenstvu predstavljala je 24-godišnja Milica Nikolić. Kao nosilac bila je slobodna u prvoj rundi. Odličnim iponom savladala je Aišu Gurbanli iz Azerbejdžana, ali je Milicu u osmini finala zaustavila Francuskinja Melani Klemen.

Srbiju će na ovom Svetskom prvenstvu, koje je oborilo rekord po broju učesnika (867 džudoka) predstavljati još osam takmičara. U ponedeljak Strahinja Bunčić (-66 kg), u utorak Jovana Rogić i Marica Perišić (-57 kg) u četvrtak Nemanja Majdov i Aleksandar Kukolj (-90 kg) u petak Bojan Došen (-100 kg) i u subotu Žarko Ćulum (100 + kg) i Milica Žabić (78+ kg).

Inače takmičenje se održava u Nipon Budokan areni (Japanski hram borilačkih veština) koja je izgrađena za potrebe Olimpijskih igara 1964 godine kada je džudo prvi put uvršten u porodicu olimpijskih sportova. Ova dvorana namenjena je za takmičenja u boriličkim sportovima 2020. godine.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike