Mikec: Olimpijske igre su san i vrhunac svakog sportiste

Damir Mikec i Zorana Arunović su nedavno osvojili zlatnu medalju u takmičenju miks parova na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru. Mikec je u avgustu osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Bakuu u disciplini vazdušni pištolj.

Srpski strelci su ranije izborili plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Zorana Arunović se trenutno nalazi u francuskom mestu Šateru gde će se naredne godine održati takmičenja u streljaštvu.

„Želela sam da obavim pripreme na olimpijskom strelištu. Takmičenja u streljaštvu na Olimpijskim igrama naredne godine biće održana u Šateruu. Želim da ponesem neke emocije odavde kako bih u nekom lepom maniru nastavila pripreme za OI. Za sada sve ovde izgleda izuzetno lepo, a verujem da će sledeće godine da bude još lepše kada se neki funkcionalni problemi srede. Organizatori žele da omoguće najbolje uslove svim sportistima. Jedva čekam da dođem naredne godine ovde i da se takmičim“, izjavila je Arunović.

„Mikec je u samom vrhu svetskog streljaštva, a poslednje dve godine dominira u ovom sportu“, dodala je Arunovićeva.

Damir Mikec je na prethodnim Olimpijskim igrama osvojio srebro u disciplini vazdušni pištolj.

„Olimpijske igre su san i vrhunac svakog sportiste, ali mi imamo i takmičenja između. Imamo Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo i Svetske kupove, ova takmičenja su realno manje propraćena. Igre su toliko specijalne i posebne, jer su sve oči uprte u nas. Olimpijska norma je glavni zadatak za svaki naredni ciklus. Što pre osvojite olimpijsku normu, lakše dišete. Ja sam u martu izborio normu, pošto sam osvojio zlato na Evropskom prvenstvu. Olimpijske igre su nešto posebno, tenzija je drugačija, pritisak je drugačiji. Ali ipak olimpijska medalja je olimpijska medalja“, rekao je Mikec.

Mikec je naglasio da je streljaštvo sprecifinač i statičan sport.

„Potrebno je dosta snage da se drži pištolj od 1,5 kg. Potrebno je podići pištolj više od 120 puta za jednu medalju, moraš biti miran, koncentrisan, nekada se stoji i 90 minuta na nekom takmičenju. Pored vežbe u teretani, neophodna je fizička priprema, kao i razgovor sa sportskim psihologom. Bez psihologa sve bi bilo teško“, dodao je Mikec.

On se prisetio razgovora sa najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem.

„Znam Đokovića od Olimpijskih igara u Pekingu i uvek se podržavamo. Na OI svi sportisti su tu, na jednom mestu, dišemo kao jedan. Oseti se olimpijski duh, jedni druge podržavamo. Jako je interesantno čuti nešto novo o nekom drugom sportu. Međutim, sve je to isto. Ono što mi je Đoković rekao ja sam to isto prošao, ali na jedan drugi način. Moram da budem mentalno spreman, jer da nisam ne bih bio tu gde jesam i ne bi bilo ovoliko medalja“, istakao je srpski strelac.

Mikecu će naredne Olimpijske igre biti pete u karijeri. Pored toga, strelac je istakao da Zoranu Arunović poznaje od 2000. godine.

„Podržavamo jedno drugo na takmičenjima, pratimo razvoj i karijeru. Družimo se i van strelišta i treninga. Mene trenira brat Goran, a Zoranu njena sestra Jelena. Bio sam bez trenera do Olimpijskih igara u Londonu. Onda sam odlučio da u tim uključim brata i psihologa, pošto preko noći ne može da se napravi uspeh. Posle dve godine sve je počelo da ide uzlaznom putanjom. Moj brat je bivši strelac i dobro poznaje materiju, kao i mene. To je dobitna kombinacija, nikada nisam imao konflikt sa njim, imamo zajednički jezik. Sve zasluge za medalje idu bratu i pokojnoj majci, čija je najveća želja bila da krenem sa ovim sportom. Prvi put sam u streljanu otišao za njen rođendan“, otkrio je Mikec.

(RTS)


Ostavite komentar