Lasice maskote Zimskih olimpijskih igara 2026. godine u Italiji

Na prošlogodišnjem festivalu Sanremo, umetnički direktor i voditelj Amadeus je objavio otvaranje finalnog konkursa za izbor maskota koje će predstavljati Olimpijske igre Milano-Kortina 2026.

Na drugoj večeri ovogodišnjeg. 74. festivala po redu, tačno godinu dana kasnije predstavljene su dve maskote koje predstavljaju lasice, osmišljene od strane mladih umetnika (četrnaestogodišnjaka iz Kalabrije).

Fanovi Zimskih olimpijskih igara su tokom čitave godine imali mogućnost da glasaju između dve lasice i dva cveta, koji su bili predlog đaka iz Milana. Lasice su osvojile 53% glasova.

„Izabrane su lasice jer predstavljaju okretne životinje koje žive na Alpima i koje menjaju boju onako kako se menjaju godišnja doba“ izjavili su iz komiteta za olimpijske igre.

Lasice će kružiti svetom i predstavljati Italiju. Prva se zove Tina, je svetle boje i predstavlja Olimpijske igre koje će biti održane od šestog do 26. februara 2026, a druga tamnije boje se zove Milo i predstavlja paraolimpijske igre iste godine od 06. do 15.marta.

Imena maskota su povezana sa lokacijama na kojima se održavaju olimpijske igre Tina (KorTINA) i Milo (MILanO).

Dve maskote će pratiti šest malih visibaba „I Flo“.

Na binu Teatra Ariston je izašao Đovani Malago, predsednik Konija (italijanske agencije za sport) i Fondacije Milano Kortina 2026. kao i Federiko Bara, predstavnik studenata iz škole u Katanzaru koji je poklonio Amadeusu majicu sa maskotama.

Zimske olimpijske igre Milano-Kortina održavaju se od šestog do 22. februara 2026. godine.

(RTS)


Ostavite komentar