Kuvalja obilazi šabački kraj

 Posle odlične organizacije Balkanskog šampionata u Trebinju pre sedam dana zahvaljujući čelnim ljudima grada Trebinja i prvog čoveka balkanskog biciklizma Vladimira Kuvalje, direktor naših najznačajnijih trka sa razlogom je u poseti Šapcu.

U aprilu nas očekuje 14. izdanje trke Beograd – Banjaluka, a Šabac je u prethodnoj deceniji bio konstantno na ruti jedne od najpriznatijih i najkvalitetnijih trka u ovom delu sveta, medjutim nikada kao etapno mesto.

Kuvaljinom zaslugom, trka Beograd – Banjaluka je ušla u prvu kategoriju Svetske biciklističke federacije i sa početna dva dana, produžena je na četiri dana i četiri etape koliko je voženo ove godine od Beograda preko Vlasenice, Bijeljine, Zvornika, Brčkog, Teslić, Laktaša, sve do Banjaluke. Madjutim, u svojim ambicioznim projejektima, Kuvalja ostavlja mogućnost za dalje napredovanje same trke Beograd – Banjaluka i obilazi sve gradove i okruge koji bi na trasi trke bili pre svega interesantni najboljim biciklističkim ekipama iz celog sveta. Nema sumnje da bi Šabac, istinski grad sporta i čitav kraj koji obiluje prelepim predelima i brojnim turističkim potencijalima, bio i naredne godine idealno mesto za prolazak karavana u kojem će ponovo biti ekipe iz Kolumbije, Holandije, Italije, Rusije i mnogih drugih zemalja.

Interesantno je i da je jedan od najboljih srpskih biciklista svih vremena, Saša Gajičić upravo iz Šapca, i ove godine će čitav segmen trke Beograd – Banjaluka biti posvećen njegovim biciklističkim uspesima na trkama u regionu i Širom sveta.

I ove godine karavan sa 400 učesnika prelazio je granicu izmedju Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja, i to tokom obe trke. Podsećanja radi, ovogodišnja trka Kroz Srbiju prvi put je startovala iz druge države, iz Istočnog Sarajeva, i biciklisti su preko Pala i Jahorine došli bez zaustavljanja na granici do Priboja, potom i Zlatibora, Mionice, Beograd i Požarevca gde je bio i cilj naše najpoznatije trke vožene u avgustu.

Turizam i biciklizam zajedno moto je obe trke, a prema rečima svih učesnika u karavanu, ovogodisnja trka Kroz Srbiju je zahvaljujući sportskom direktoru Saši Gajičiću i direktoru Vladimiru Kuvalji, bila jedna od najbolje organizovanih u prethodnoj deceniji.

Ove sednice, Vladimir Kuvalja će sa generalnim sekretarom Biciklističkig saveza Srbije Sašom Gajičićem obići i sve gradove koji su bili na trasi trke Kroz Srbiju, kako bi iskazao zahvalnost i uručio priznanja predsednicima opština i gradonačnicima za besprekorno domaćinstvo i organizaciju, jer kako i sam Kuvalja kaže, tajna uspeha je u poverenju.

Vladimir Kuvalja je i jedan od najcenjenijih biciklističkih radnika na ovim prostorima, a zahvaljujući njegovom zalaganju, Banjaluka je dobila i Svetsko prvenstvo Gran fondo za Matsrese u biciklizmu koje će biti održano 2021. godine. Biće to prvi put da jedan grad u ovom delu Evrope organizuje Svetski šampionat u biciklizmu, koji će u Banjaluci okupiti više od 6 000 takmičara sa svih meridijana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike