Komadi gvožđa sa Ajfelovog tornja biće na olimpijskim medaljama u Parizu

Organizatori Igara u Parizu predstavili su u glavnom gradu Francuske dizajn medalja. U saopštenju se navodi da će svi osvajači medalja sa OI poneti iz Pariza deo Francuske i njene istorije.

U svaku zlatnu, srebrnu i bronzanu medalju, koju će nositi sportisti na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Parizu, biće umetnut šestougaoni polirani komadi gvožđa uzeti sa Ajfelovog tornja.

U svakoj od medalja se nalazi 18 grama originalnog gvožđa, koji su isečeni sa nosača ili drugih delova zamenjenih tokom renoviranja Ajfelovog tornja i pohranjeni na čuvanje.

AP navodi da će biti napravljeno 5.084 medalja, oko 2.600 za Olimpijske igre i 2.400 za Paraolimpijske igre. Neke medalje će biti sačuvane u slučaju da bude preraspodele posle Igara, a neke će biti poslate u muzeje.

Sa gvožda je skinuta boja, uglačani su, lakirani i umetnuti u medalje, na kojima je oznaka „Pariz 2024“. Na medaljama se nalazi i logo OI u Parizu, koji izgleda kao plamen ili kao lice žene. Takođe, utisnuto je i pet olimpijskih prstenova.

AP dalje ističe da su oko gvožđa diskovi od zlata, srebra i bronze, naborani da reflektuju svetlost i da čine da medalje sijaju. Zlatne medalje su teške 529 grama, napravljene su od srebra i obložene sa šest grama zlata.

Srebrne medalje su teške 525 grama, a bronzane 455 grama i predstavljaju leguru bakra, kalaja i cinka. Sve medalje su prečnika 85 milimetara i debljine 9,2 milimetara.

Olimpijske igre će biti održane od 26. jula do 11. avgusta, a Paraolimpijske igre su na programu od 28. avgusta do osmog septembra u Parizu.

(RTS)


Ostavite komentar