Karlsenu ni svetska kruna više nije zanimljiva, šah dobija novog šampiona

Norvežanin, koji ima 31 godinu, odlučio je da odbije meč protiv Jana Nepomnjaščija iz Rusije za titulu najboljeg šahiste sveta.

Magnus je potvrdio svoje reči od pre nekoliko dana kada je najavio ovakav rasplet, a sada je samo dodao da ne želi da učestvuje u tom meču.

Ostao je pri svom stavu da neće braniti titulu ako u Madridu ne pobedi najbolji junior sveta Ali Reza Firuzdža. U prestonici Španije, najbolji je bio Nepomnjaščij i tako dobio šansu da ponovo izazove vodećeg igrača na planeti.

"Nisam motivisan da igram još jedan meč. Jednostavno, ne osećam da imam mnogo toga da dobijem", rekao je Karlsen u svom podkastu.

"Iako sam siguran da bi naš duel bio zanimljiv zbog istorijskih razloga i svega toga, nemam sklonosti da igram i jednostavno to neću raditi."

Uprkos tome što su pojedini mediji spekulisali da bi razlog za odbijanje mogla da bude ruska ofanziva na Ukrajinu, jasno je da su razlozi drugačiji – tačnije, Karlsenu je jednostavno dosadilo. Petostruki svetski šampion prvu krunu osvojio je pre skoro 10 godina, a poslednji put je pobedio upravo Nepomnjaščija u decembru prošle godine.

Taj okršaj je mnogo obećavao jer je Jan najavljivao da bi mogao da svrgne kralja sa trona, ali se desilo potpuno suprotno. U finalu se izgubio i Karlsen ga je deklasirao rezutltatom 7,5:3,5.

"Lično, ovo smatram veoma razočaravajućim i tužnim. Možda se on osetio taocem cele situacije koja nas okružuje", izjavio je Rus povodom novonastale situacije.

Prvi čovek Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Arkadij Dvorkovič podržava najveću zvezdu i smatra da ovo nije kraj njegovog pohoda na rekorde.

"Magnus Karlsen zaslužuje poštovanje od FIDE i čitave šahovske zajednice, kakvu god odluku doneo. Mnogi veliki šampioni u drugim sportovima su doživeli slične momente, jer je teško pronaći konstantnu motivaciju da se takmičite na najvećem mogućem nivou, da nagrada za pobedu nikada ne bude toliko velika kao što je to bila prvog dana. Verujemo da je zaslužio odmor", piše u Dvorkovičevom saopštenju.

Pravvila nalažu da će Nepomnjašči, za zvanje šampiona sveta, igrati sa drugoplasiranim sa Turnira kandidata, a to je Kinez Ding Liren.

"Veoma sam uzbuđen što ću igrati meč za svetskog šampiona i boriti se za krunu ove godine", rekao je Ding i osvrnuo se na Karlsena:

"Znao sam da je imao neke sumnje, ali sam očekivao da će igrati."

Norvežanin je istakao da je o odluci, koju je saopštio na Svetski dan šaha, razmišljao više od godinu dana jer više ne uživa u mečevima tog formata. Dueli za svetsku titulu igraju se u 12 ili 14 partija i traju nekoliko nedelja.

"Mečevi su s vremena na vreme bili interesantni, nekada čak i zabavni. Ali ukupno, osećam da je vreme da odustanem od nadmetanja za svetsku titulu. Uživam da igram na turnirima. Očigledno je da u njima uživam mnogo više nego u mečevi za prvaka sveta i, iskreno, ne vidim sebe da u penziji skoro", dodao je Magnus.

Mediji ističu da će se njegovo odsustvo i te kako osetiti u svetu šaha jer je ubedljivo najveća zvezda ovog sporta u 21. veku, možda i najbolji igrač svih vremena. Do svetskih titula dolazio je pobedivši dva puta Višvanatana Ananda, potom Sergeja Karjakina, Fabijana Karuanu i spomenutog Nepomnjaščija.

Postao je velemajstor sa 13 godina, šest godina kasnije ustoličio se kao najbolji na svetskoj rang-listi, a FIDE rejting od 2882 je najviši svih vremena. Pored toga, svojom harizmom i nesvakidašnjim interesovanjima (poput pokera i fantazi fudbala) popularizovao je šah i od sebe napravio veliki brend.

Sajt chess.com ove godine ga je stavio na drugo mesto najvećih igrača u istoriji, ispred Bobija Fišera, a iza Garija Kasparova.

"Magnus nije umoran, ali mislim da mu je dosadno zbog tolikog broja mečeva", smatra Kasparov.

Karlsen je jedan od retkih sportista koji se sa najveće scene povlači na vrhuncu. Retki su se potom vraćali profesionalnom sportu – da li će i on?

"Ne odbijam mogućnost povratka u budućnosti, ali isto tako, ne bih previše računao na to", zaključio je Magnus Karlsen.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike