Izazov Balkanskog prvenstva u trijatlonu – Nadmorska visina, hladna voda, jaka konkurencija

Pobednik Balkanskog prvenstva u Trijatlonu je Ognjen Stojanović iz Novog Sada.

"Bila je to dosta bitna trka za nas takmičare u Srbiji, ali i za ostale na Balkanu, pošto je to najveća smotra na našem poluostrvu", rekao je Stojanović.

"Trijatlon je veoma specifičan sport, jer je svaka trka za sebe posebna. Imamo takmičenja koja se održavaju u različitim uslovima. Neke su brdovite, neke ravne, neke se održavaju na hladnim uslovima, neke na toplim, ali generalno, kada se takmičar nakon nekoliko godina navikne, postaje imun na tu raznovrstnost", dodaje Ognjen.

Višestruki srpski i evropski šampion otrkio je šta je to bilo izazovno u takmičenju na Vlasinskom jezeru.

"Najveći izazov u nedelju bio je nadmorska visina od 1200 metara. Sve preko 1000 je ozbiljna visina gde se oseti deficit kiseonika", zaključuje Stojanović.

Direktor trke je bio Saša Đorđević, prvi Srbin koji je preplivao Lamanš. 

"Vlasinsko jezero je predivan region koji nije dovoljno upoznat i ja ga obožavam. Želeo sam da ljudima iz Srbije i regiona predstavim tu lokaciju, koja nije samo za odmor, već ima vrhunske uslove za sport. Učesnici su prezadovoljni, imali su priliku da učestvuju u festivalu sporta", rekao je Đorđević.

Posebno ga raduje raznovrsnost takmičara.

"Pored elitnih takmičara, imali smo i rekreativce, dečicu od devet godina, ali i iskusne učesnike od 63 godina", dodaje Đorđević.

Đorđević je pričao o svom iskustvu preplivavanja Lamanša. 

"Lamanš je jedan od najvećih izazova koje osoba koja se bavi plivanjem može da pokuša, to je kao Everest u alpinizmu. U prvom pokušaju sam samo preplivao Lamanš, a drugi put sam spojio Lamanš, bicikl 580 kilometara i tri trijatlona, što je tada bio najbrži poduhvat ikada urađen na planeti."

"Najteža je bila hladna voda od 15 stepeni, treba izdržati to i kada niste vrhunski sportista, onda morate da nađete alternativne izvore energije kojima postignete ovaj uspeh. Ja se 30 godina bavim meditacijom i tehnike koje sam načio sam iskoristio da prodrem u sebe i iskoristim svoj unutrašnji potencijal", zaključuje Đorđević.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар