Ivić za RTS: Plasman u osminu finala mi znači mnogo

U senci Olimpijskih igara u Tokiju, u Sočiju se održava Svetski kup za šahistkinje i šahiste, najjače takmičenje na 64 polja u svetu ove godine. Ta vest bi sigurno ostala nepoznata široj javnosti da na takmičenju u Sočiju mladi srpski velemajstor Velimir Velja Ivić nije ostavrio sjajan uspeh plasmanom među 16 najboljih igrača sveta iako je na Svetski kup otišao kao 335. igrač na svetskoj rejting listi.

„Nisam preterano razmišljao o tome kako ću proći na takmičenju. Bio sam koncentrisan na to da odigram što bolje mogu i mnogo sam prevazišao i svoja očekivanja. I mnogo mi je drago što sam došao do osmine finala i prilike da igram sa najboljim igračima na svetu. Činjenica da sam učinio ono što je do sada uspelo malo kome, znači mi mnogo.", rekao je Ivić.

Velimir Ivić je govorio o odigranim mečevima, susretima i upoznavanjima sa najboljim igračima na svetu koje je do tada gledao samo na društvenim mrežama kao i o vrlo specifičnom iskustvu koje je stekao na ovom takmičenju.

Prisetio se svojih šahovskih početaka pre 12 godina i govorio o svemu što je potrebno da bi se postigao maksimum u ovom sportu, od fizičke spremnosti i uvežbanosti, pa do kreativnosti kako bi se zadržala maksimalna koncentracija tokom mečeva koji mogu potrajati i po 5-7 sati.

Ivić je zaključio da mu je ovo iskustvo veoma značajno za dalju karijeru u kojoj očekuje još veće uspehe.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар