Grbić za RTS: Mislio sam da nema šanse da se bavim trenerskim poslom

Poljska je u finalu Evropskog prvenstva savladala domaćina Italiju sa 3:0, po setovima 25:20, 25:21, 25:23. Trofej osvojen sa Nikolom Grbićem na mestu selektora drugi je u istoriji Poljske na šampionatima Evrope, a prvi nakon 2009. godine.

Nekadašnji odbojkaški as postao je trener Poljske prošle godine, a do sada je osvojio tri titule. Na Svetskom prvenstvu održanom 2022. godine bili su vicešampioni, poraženi su od Italije u finalu, a u julu su osvojili Ligu nacija.

Grbić je u emisiji Jedan dobar dan rekao da će za dva dana imati trening sa nacionalnim timom Poljske budući da se pripremaju za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

„Iskreno, razmišljao sao o tome koliko bi otac bio ponosan na nas dvojicu, da je tu s nama. Posle toga naravno sam nastavio da razmišljam kao i uvek o tome šta treba da uradimo na terenu da bi došli do pobede. To je sve negde neplanirano, ja ne pravim scenografiju u svojoj glavi šta ću da uradim, isto mi se desilo i protiv Trenta, kad smo osvojili Ligu šampiona sa Zaksom. Isto mi se desilo kad sam odigrao poslednji meč u ovoj istoj dvorani, kad smo osvojili bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu – to je bio moj poslednji meč za reprezentaciju. To su neke stvari koje se dese u momentu. Ispade sad svaki put kad napravim neki rezultat, ja se rasplačem. Ali ne, jednostavno je, spontano je sve i naiđe naboj emocija da u tom momentu bude jača od mene i to je to“, rekao je Grbić.

Selektor Poljske Nikola Grbić osvojio je Evropsko prvenstvo i kao reprezentativac Jugoslavije 2001. godine.

„Imao sam 28 godina, sada imam 50. Tako da sam iskusniji. Naravno, svaka pobeda i svaki rezultat ima neku svoju draž, ima neku svoju posebnu emociju. Drugačije je kada osvojiš to i sa klubom, drugačije je kada osvojiš sa reprezentacijom, drugačije je kada osvojiš sa klubom kao trener, drugačije je da osvojiš kao trener reprezentacije. Definitivno da je svaka od njih autentična i da je jako lepa. Naravno, kad to podeliš sa svojim saradnicima, sa ljudima sa kojima si prošao kroz mnoge teškoće i na kraju uspeo da se u jednoj strašnoj konkurenciji koju smo imali i u Ligi nacija i sad na Evropskom prvenstvu dođemo do zlata gde stvarno dve lopte mogu da odluče ko će da pobedi utakmicu. Tako da je zaista veliki motiv da budem ponosan i na momke i na stručni štab i na sve što smo radili ovo leto“, naveo je Grbić.

Nikola Grbić je trenerskim poslom počeo da se bavio od 2014. godine kada je seo na klupu Peruđe.

„Mojim saigračima sam govorio, ako me vidite da budem trener, nemojte me pozdravljati, dođite i udarite mi šamar. Mislio sam da nema šanse da se bavim ovim poslom. Međutim, kako sam se približavao kraju karijere, promenio sam mišljenje, jer mislim da je to negde najbliže terenu. Ti imaš jako puno uloga koje neko može da ima u sportu, znači ta možda bude menadžer, možda bude funkcioner, funkcioner u savezu, funkcioner u klubu. Nijedna od tih uloga nije ni blizu terena i nekih emocija i znanja koje sam stekao kroz igračko iskustvo, da mogu da prenesem to znanje igračima, nego kroz trenersku ulogu. Tako da sam tu odluku o bavljenju ovim poslom doneo na možda dve godine pred krajem igračke karijere.

Podsećanja radi, Grbić je predvodio selekciju Srbije od 2015. do 2019. godine, a u tom periodu osvojio je po zlato i srebro u Svetskoj ligi, te bronzu na Evropskom prvenstvu.

„Imam ugovor s Poljskom do kraja Olimpijskih igara. Kao što sam već rekao, prvo nisam planirao da ću biti trener, pa onda nisam planirao da ću biti selektor, da ću trenirati i klub i reprezentaciju u isto vreme, a onda da ću jednog dana biti trener Poljske. Tako da, mislim, sve je moguće. Mislim da podići pehar i slušati himnu svoje zemlje kad se osvoji neki turnir je jedan osjećaj koji se ne može meriti sa ostalim“, zaključio je Grbić.

(RTS)


Ostavite komentar