Galopom u 2022. godinu – Šapčani tradicionalno na hipodromu

Vranci, alati, dorati, zekani – simbol su gracioznosti, snage, brzine ali su i mnogo više od toga za ljubitelje konja iz šabačkog kraja. Oni se jednostavno vole, od davnina dele sudbinu mačvanskih i pocerskih domaćina.

"Konj je za mene svetinja, zato što sam rođen u takvoj porodici koja je držala konje od pamtiveka", kaže Petar Ilić iz Bukora.

"Odrastao sam uz komšije koje su imale konje i tako je celog života volim konje i konjički sport", rekao je Milivoje Kostić iz Maova.

Poput zemlje i ognjišta, tradicija konjarstva prenosila se sa kolena na koleno. Aleksa Stanarević je najmlađi među uzgajivačima i jahačima.

"Pre dve godine, za 14. rođendan, dobio sam konja. To je bio moj najlepši poklon za rođendan, i od tad ja radim sa njim i sa bratom. Dobio sam pet trka sa njim, to je naš član porodice – sa njim sam svaki dan, idemo na hipodrom, hranimo, potkivamo, sve mi radimo oko njega", rekao je Aleksa Stanarević iz Uba.

Za radost uzgajivačima i galoperima, okupljanje na hipodromu prvog januara je zavet za srećniju i bogtiju sezonu.

A ovogodišnji pehar krasiće štalu Stanković iz Žabara. Sabrina Sarina posle 800 metara prva je prošla kroz cilj. Novogodišnji izazov za čast i prestiž.

"Šta ćeš lepše nego kad pobedom kreneš u novu godinu? Imamo konje 70 godina – prvo je moj deda držao, pa moj otac, pa ja, a imam malog unuka i on voli", rekao je Milojko Stanković iz Žabara.

Uz kuvano vino i kuvanu rakiju, nazdravilo se za zdravlje i uspeh, a novo okupljanje je tradicionalno za Božić u Bogatiću.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике