Gajić: Novi mandat donosi veći izazov i veću odgovornost, Ekspo je čudo neviđeno

Zoran Gajić je reizabran za ministra sporta.

„Učinićemo sve da još bolje reprezentujemo državu Srbiju sa jedne strane, a sa druge, da zajedno sa ministarstvom prosvete, mnogo vodimo računa oko fizičkog vaspitanja. Da se to maksimalno unapredi što se tiče nastave u predškolskim i školskim ustanovama“, rekao je Gajić Tanjugu.

Ministar ističe da će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja raditi na promociji rekreacije među svim uzrastima.

„Da ne bude floskula „od sedam do 77″, nego od rođenja pa do kraja životnog veka kompletna populacija bude obuhvaćena fizičkim vežbanjem, nečim što se zove fizička kultura, a ne samo vrhunski sport, medalje na Olimpijskim igrama, Svetskim i Evropskim prvenstvima. To je suštinski cilj“, istakao je Gajić.

U centru pažnje dugog mandata biće projekti u okviru organizacije Ekspo 2027.

„Ekspo je čudo neviđeno, učestvovao sam od novembra 22. godine kad je krenula ta borba za dobijanje, za glasove, da kažem predizborna kampanja na svetskom nivou i zaista smo imali male šanse. Međutim, sve pohvale najvišem državnom rukovodstvu, pre svega ministru finansija, ministarki Begović, koji su operativino i tehnički tu najviše podneli, naravno ministarstvo inostranih poslova, predsednik, gde smo mi uspeli da pobedimo jednu Ameriku. Pa, ako to ne valja i ne treba zašto je Amerika tražila to ili Španija, koja je turistička velesila“.

Ekspo je razvojna šansa, ne samo za Srbiju, nego i za okolne zemlje jer ne možemo mi pobeći od naših suseda. Bez obzira koje dnevno-političke probleme s njima imali, oni u dubini duše znaju da imaju koristi od nas Srba, zemlje Srbije, svih događanja koja ovde imamo, dodao je ministar.

„To pokazuju i ove velike košarkaške utakmice, gde bar 20 posto ljudi ima iz okruženja, dolaze da gledaju Zvezdu i Partizan. Svaki taj veliki događaj i neki novi koji će se desiti na Nacionalnom stadionu će višestruko uticati i na imidž Srbije i srpskog naroda, na ekonomski boljitak i teško je to objašnjavati, odgovarati. To pitanje šta će nam Nacionalni stadion je na nivou pitanja malog deteta zašto sunce sija. Teško je to objasniti ljudima koji neće da shvate, ali jasno je svakom čoveku da je to velika stvar i da ćemo mi od toga imati velike koristi“.

Olimpijske igre u Parizu su „pred vratima“, a ministar Gajić ističe da je uveren da će sportisti višestruko obradovati naciju.

„Poslednje što nas je obradovalo je Tibilov u Tuirskoj, uspeo je Rvački savez da ima pet takmičara, što je zaista za svaku pohvalu, trenutno imamo 84 člana tima, uz znak pitanje plivačke štafete sa jednim takmičerem koji je neoprozno uzeo lek. Nadamo se još stonoteniserima, veslačima, kajakašima, imamo mnogo kandidata“, rekao je Gajić.

Potom se osvrnuo na odbojkaše.

„Muška odbojkaška reprezentacija treba da odigra Ligu nacija, tri vikenda po četiri utakmice, 12 utakmica gde svaki rezultat donosi plus ili minus bodove, oko 20. juna ćemo znati, u ovom trenutku su naši odbojkaši na OI, ali imamo silne protivnike, Kubu, Holandiju, podsetio je ministar sporta, nekadašnji selektor odbojkaša. Ako odemo bićemo blizu cifre od 120 sportista, cilj je trocifren i da nam obezbede željenih bar 10 medalja, što je više nego u Tokiju i mislim da je to realan cilj“, zaključio je Gajić.

(RTS)