Crvena zvezda slavi 79. rođendan; Terzić: Moramo da budemo primer svega najčasnijeg u Srbiji

Crvena zvezda je na stadionu „Rajko Mitić“ održala svečanu ceremoniju proslave 79. rođendana sportskog društva, a najboljim sportistima, trenerima i klubovima uručene su nagrade.

Predsednik Upravnog odbora Sportskog društva Crvena zvezda i generalni direktor fudbalskog kluba Zvezdan Terzić rekao je na proslavi da crveno-beli moraju da budu primer svega najboljeg i najčasnijeg u Srbiji.

„Dragi zvezdaši, čestitam svima nama 79. rođendan naše Crvene zvezde, najtrofejnijeg kluba na ovim prostorima. Kad su osnivači našeg kluba 1945. osnovali klub nisu ni slutili u kakvog će giganta izrasti. Sve te godine emocije, uspeha i rezultata doveli su do ogromne moći našeg kluba i grba“, rekao je Terzić.

Istakao je da od rezultata Zvezde zavise emocije miliona ljudi i da te težine grba moraju da budu svesni.

„Ne smemo nikad da se opuštamo, uvek moramo da imamo kamenčić u cipeli da nas žulja i opominje da moramo više. Moramo da budemo primer svega najboljeg. Primer svega najčasnijeg i najboljeg što ima ova naša država Srbija. Čestitke na rezultatima, uz opomenu da možemo bolje. Na to nas grb obavezuje“, naglasio je Terzić.

Nemanja Majdov najbolji sportista crveno-belih

Nagradu za najboljeg sportistu Crvene zvezde u prethodnoj godini dobio je džudista Nemanja Majdov, dok je za najbolju sportistkinju proglašena džudistkinja Marica Perišić. Najuspešniji klub bio je fudbalski, a najbolji trener Aleksandar Filipović, vaterpolo stručnjak.

Specijalna priznanja zaslužili su ženski košarkaški klub, ženski vaterpolo klub, šahovski klub, džudo klubu i košarkaški klub Crvena zvezda.

Nagradu za životno delo dobio je nekadašnji rukometaš i trener Jovica Cvetković.

Zvezda osnovana 1945. u Beogradu

Sportsko društvo Crvena zvezda osnovano je 4. marta 1945. godine u Deligradskoj ulici u Beogradu, na inicijativu grupe studenata koju su predvodili Slobodan Ćosić, Zoran Žujović, Svetozar Gligorić, Nebojša Popović i drugi.

Crveno-bela porodica broji 34 kluba. Zvezdini klubovi osvojili su skoro 800 trofeja, dok su crveno-beli sportisti osvojili više od 40 olimpijskih medalja.

Najveći uspeh ostvarili su fudbaleri, koji su 1991. godine osvojili titulu prvaka Evrope i sveta, a najbolji u Evropi bili su i atletičari, vaterpolisti, karatisti i košarkašice.

(RTS)