Beograd ponovo domaćin Svetskog prvenstva u rvanju, Srbija sa 20 takmičara

Srbija će na Svetskom prvenstvu imati pet takmičarki u ženskom rvanju, pet rvača u slobodnom i desetoricu boraca u grčko-rimskom stilu.

Na šampionatu će ukupno učestvovati 1.150 takmičara iz 99 zemalja.

„Konkurencija će biti vema žestoka. Ovo Svetsko prvenstvo biće znatno kvalitetnije od prošlogodišnjeg kome je Beograd takođe bio domaćin iz prostog razloga što će se na ovom planetarnom šampionatu podeliti ukupno 90 olimpijskih normi“, izjavio je selektor rvačke reprezentacije Srbije Milorad Dokmanac.

On je podsetio da će plasman na Olimpijske igre izboriti po pet prvolpasiranih takmičara u olimpijskim kategorijama.

„Očekujemo da izborimo dve do tri vize za Pariz u grčko-rimskom i barem jednu u slobodnom stilu. Što se devojaka tiče, imamo izuzetno mlade takmičarke kojima će samo učešće biti dragoceno za sticanje preko potrebnog iskustva. Kada govorimo o planovima i ciljevima, nadamo da ćemo nastaviti kontinuitet osvajanja odličja na velikim takmičenjima i da će naši reprezentativci uzeti jednu ili dve medalje“, rekao je Dokmanac.

Uoči početka Svetskog prvenstva na Divčibarama se održava međunarodni kamp Svetske rvačke federacije, koji je oduševio 150 učesnika iz 25 zemalja.

„To je ustaljena praksa koju primenjuje Svetska rvačka federacija sa ciljem popularizacije i daljeg razvoja rvanja među zemljama koje nemaju zapažen rezultate. Kamp traje dve nedelje i impresije učesnika su izvanredne. Nimalo slučajno jer smo obezbedili vrhunske uslove – salu sa šest strunjača, dve teretane, bazen i saunu uz ogromno iu nadaleko poznato srpsko gostoprimstvo“, konstatovao je Dokmanac.

Promoteri Svetskog prvenstva u Beogradu biće legendarni rvači, slavni Kubanac Miljan Lopez, koji je petostruki svetski prvak i četvorostruki uzastopni olimpijski šampion, zatim, slavni Nemac Frank Štabler, osvajač deset medalja na velikim takmičenjima, od čega pet zlatnih, i Davor Štefanek, olimpijski šampion iz Rija.

Lopez, Štabler i Štefanek će sklopu promocije ovog šampionata u petak održati javni trening rvanja na Trgu Republike.

(RTS)