Azijske igre, najveći sportski događaj na planeti van fokusa evropskih medija

U kineskom gradu Hangžou u subotu su otvorene 19. Azijske igre, najveći sportski događaj na planeti ove godine, a verovatno i u narednih nekoliko.

Naime, na kontinentalnim igrama, čijem je otvaranju prisustvovao i kineski predsednika Si Đinping, učestvuje 12.417 sportista, dok se za letnju olimpijadu u Parizu sledeće godine planira učešće oko deset i po hiljada takmičara. U Tokiju 2021. na olimpijska borilišta je izašlo nešto više od 10.300 takmičara.

Susret sportista najvećeg svetskog kontinenta, međutim, nije poseban samo po velikom broju učesnika, već i po sportskim disciplinama. Naime, u Hangdžou su koplja ukrstili i takmičari tzv. „umnih igara“, odnosno, igrači bridža i kineske strateške igre sjanći, šahisti i gejmeri, čije se discipline svrstavaju u „elektronske“ (ili prosto „e“) sportove.

Interesantno je i da Azijske igre uopšte nastoje da kroz izbor sportova prikažu kulturu i običaje kontinenta, zbog čega je zastupljeno više disciplina koje su popularne u određenim državama i regijama Azije ali nisu šire poznate ili praktikovane drugde u svetu. Tako se, na primer, na borilištima u Hangdžou sučeljavaju i takmičari sporta sepak trou, koji nalikuje nožnoj odbojci i poreklo ima u Maleziji i Tajlandu, kineske borilačke veštine vušu, indijske timske veštine kabadi, koja podseća na rvanje, i veslači kineskih čamaca izrađenih u obliku zmaja – sve discipline koje nisu deo programa letnjih olimpijskih igara.

Dalje, smatra se da su država, lokalne vlasti i privatni sponzori u Kini uložili čak oko 30 milijardi američkih dolara u izgradnju potrebne infrastrukture i održavanje Azijskih igara u Hangdžou, što je više novca nego što je potrošeno na letnju olimpijadu u Tokiju.

Azijske igre, čija je ceremonija otvaranja održana na novom stadionu kapaciteta 80.000 gledalaca, ove godine su okupile učesnike iz 45 država i regija, među kojima je i Tajvan.

Domaćin igara Hangdžou je metropolis od osam miliona stanovnika, administritativno i ekonomsko sedište provincije Džeđijang, koje se nalazi nedaleko od jedne od najvećih svetskih urbanih celina na planeti Šangaja.

Na prošlim Azijskim igrama održanim u Indoneziji najveći broj medalja je odnela Kina, praćena Japanom i Južnom Korejom, pa se, sa obzirom na to da je najmnogoljudnija država sveta ovoga puta domaćin, očekuje da ona ponovo zauzme prvo mesto po broju i sjaju odličja.

Azijske igre se održavaju svake četiri godine, a sledeći domaćin je japanski grad Nagoja.

Prvi turnir održan je daleke 1951. godine u indijskoj prestonici Nju Delhiju.

(RTS)


Ostavite komentar