Američke gimnastičarke traže milijardu dolara obeštećenja od Ef-Bi-Aja

Advokatska firma iz Kalifornije, koja zastupa žrtve zlostavljanja, saopštila je da se među 90 podnosilaca zahteva nalaze i olimpijske šampionke Simon Bajls, Ali Rajsman i Mekejla Maroni.

"Vreme je da Ef-Bi-Aj bude pozvan na odgovornost", rekla je bivša američka šampionka u gimnastici Megi Nikols, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

Prema američkom saveznom zakonu, FBI ima šest meseci da odgovori na tužbu. Američko ministarstvo pravde je u maju saopštilo da neće podneti krivične prijave protiv bivših agenata Ef-Bi-Aj koji nisu brzo otvorili istragu protiv Nasara.

"Da je Ef-Bi-Aj uradio svoj posao, Nasar bi bio zaustavljen pre nego što je dobio priliku da zlostavlja stotine devojčica, uključujući i mene", rekla je bivša gimnastičarka Samanta Roj.

Američki mediji podsećaju da su tri gimnastičarke 2015. godine obavestile lokalne FBI agente da ih je napao timski lekar Nasar. Međutim, Ef-Bi-Aj nije otvorio zvaničnu istragu niti obavestio državne i savezne vlasti u Mičigenu.

Nasar je uhapšen 2016. godine tokom istrage policije Univerziteta Mičigen. On je priznao da je godinama zlostavljao američke gimnastičarke, a osuđen je 2018. na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike