Situacija je toliko ozbiljna, da nas Fiba moli da ne igramo košarku

Svetstka košarkaška federacija, koja je nedavno izgubila legendu u vidu Borislava Bore Stankovića, obratila se ljubiteljima košarke đirom sveta u ovom, za svet veoma teškom trenutku.

”U ovim vanrednim, ekstraordinarnim okolnostima, gde doslovno svaka od naših 213 federacija pogođena pandemijom KOVID-19, ključno je da košarkaška zajednica bude primer odgovornog ponašanja. Iako bismo obično apelovali na vas da igrate košarku koliko god često možete, naša poruka sada je suprotna – da pomognete višem cilju, zaštiti javnog zdravlja. Ni po koju cenu naša strast prema košarci ne sme da prevaziđe važnost praćenja instrukcija vlasti,“ stoji na početku pisma.

”Koronavirus uslovio je veliki poremećaj košarkaškog kalendara, što stvara zabrinutost i nesigurnost kod svih nas. Uveravamo vas da je svaka odluka koju donosimo motivisana pre svega bezbednošću igrača, trenera, zvaničnika i navijača. Zato je 12. marta, kada je postalo jasno da ovo prerasta u pandemiju, Fiba bila prva organizacija koja je objavila generalnu suspenziju svih takmičenja. I dalje je cilj da većina njih budu i završena, ali to će se dogoditi samo ako uslovi to i dozvole. Nećemo tražiti našim igračima da idu negde gde ne bismo slali ni našu decu”, jasna je poruka iz Svetske košarkaške federacije.

Iz svetske kuće košarke poručuju i da nikoga ne žele da ostave nesigurnim, jer kako navode, svi zaslužuju odgovore.

”Iako smo suspendovali svoja takmičenja, to ne znači da su pripreme za buduća takmičenja prestala. U stalnim smo kontaktima sa domaćinima događaja i pratićemo situaciju na dnevnoj bazi, kao što ćemo pratiti i uputstva Svetske zdravstvene organizacije i javnih vlasti, ali i medicinske službe Fiba”.

Istaknuto je da će ove sedmice biti donete odluke što se tiče sezona u evropskoj Fiba Ligi šampiona, kao i u američkoj i novoformiranoj Ligi šampiona Afrike.

Što se Olimpijskih igara tiče, Fiba ističe da je uzela aktivnu ulogu u tom procesu, gde će joj takođe najvažnija biti bezbednost svih učesnika.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike