Široki Brijeg osvojio titulu na fajnal-foru na kome niko nije igrao

Ekipa Borca, Igokee i Sparsa iz Sarajeva nisu prisustvovale završnom turniru, pa je administrativnom odlukom odlučeno da titula pripadne Širokom, inače četvrtom u regularnom delu sezone.

Dugo nije bilo najjasnije kako će biti okončano prvenstvo Bosne i Hercegovine. Predstavnici Igokee i Sparsa su u aprilu podneli zahtev da se liga skrati i da se, umesto plej-ofa, igra fajnal-for. Upravni odboro Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine je ovo prihvatio.

Međutim, po okončanju lige, Igokea i Spars u stražili da se time i okonča prvenstvo, a da se pitanje titula i prava na igranje evropskih takmičenja reše raspordom na tabeli. Igokea je bila prva, njih je pratio Spars, Borac je bio treći, Široki, rekosmo, četvrti.

Ovaj predlog je Košarkaški savez Bosne i Hercegovine odbio, a protiv njega je bio i Široki.

Igokea je odbila da organizuje fajnal-for, što je trebalo da bude njena odgovornost kao prvoplasirane ekipe. Široki Brijeg se odazvao kao zamena, ali nijedan klub nije želeo da bude deo ovog turnira, pozivajući se na nagomilan raspored koji su imali do tada.

Propozicije takmičenja nalažu da ekipe koje se na ovaj način ogluše o raspored takmičenja budu kažnjene ražalovanjem u niži rang takmičenja.

Međutim, Igokea sebe smatra šampionom Bosne i Hercegovine i već je poslala prijavu za učešće u FIBA Kupu, koji Savez još uvek nije prosledio u FIBA.

Šampion Bosne i Hercegovine ide u FIBA Kup i u drugu ABA ligu. Ako prihvatimo da je Igokea šampion, koja je deo prve ABA lige, onda u drugu ABA ligu ide drugoplasirani i trećeplasirani klub.

Ali, naravno, sasvim je jasno da je u ovom trenutku nemoguće govoriti koje će to ekipe biti, odnosno kako će izgledati konačni epilog ovog nimalo jednostavnog problema…

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар