Silver: Rasel se zalagao za nešto veće od sporta – da svako bude tretiran dostojanstveno

Legendarni Bil Rasel preminuo je u nedelju u 89. godini života.

"Bil Rasel je bio najveći šampion u svim timskim sportovima. Bezbrojna priznanja koja je zaradio za svoju legendarnu karijeru u Boston seltiksima – uključujući rekordnih 11 šampionata i pet MVP nagrada – tek su početak priče o Bilovom ogromnom uticaju na našu ligu i šire društvo", objavio je Silver u zvaničnom saopštenju.

"Bil se zalagao za nešto mnogo veće od sporta: vrednosti jednakosti, poštovanja i inkluzije koje je utisnuo u DNK naše lige. Na vrhuncu svoje sportske karijere, Bil se energično zalagao za građanska prava i društvenu pravdu, i to nasleđe je preneo na generacije NBA igrača koji su pratili njegove stope. Uprkos ismevanjima, pretnjama i nezamislivim nevoljama, Bil se izdigao iznad svega i ostao veran svom uverenju da svako zaslužuje da bude tretiran dostojanstveno."

Rasel je za Boston nastupao u periodu od 1956. do 1969. godine i u tom periodu, američki košarkaš osvojio je 11 titula sa Seltiksima, čime drži rekord za najtrofejnijeg košarkaša u istoriji NBA lige.

Važio je za jednog od najboljih košarkaša kako na poziciji centra, tako u čitavoj košarci.

"Gotovo 35 godina pošto je završio svoju vrhunsku karijeru kao prvi crni glavni trener u ligi, imali smo sreću da ga vidimo na svakom velikom NBA događaju, uključujući i NBA finale, na kome je Bil uručio trofej ‘Bil Rasel’ MVP igraču finala."

Pet puta bio je MVP lige, 12 puta učesnik Ol-stara.

Kao trener vodio je Boston, Sakramento i Sijetl, a zanimljivo je da je član Kuće slavnih i kao trener i kao košarkaš.

"Negovao sam svoje prijateljstvo sa Bilom i bio sam oduševljen kada je dobio Predsedničku medalju slobode. Često sam ga zvao košarkaški Bejb Rut zbog načina na koji je prevazišao vreme. Bil je bio ultimativni pobednik i vrhunski saigrač, a njegov uticaj na NBA će se osećati zauvek. Upućujemo najdublje saučešće njegovoj supruzi, porodici i brojnim prijateljima", zaključio je Silver.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike