Prva doživotna zabrana prisustva navijaču na tribinama u Srbiji

Dok je Partizan vodio protiv Baskonije navijač je ustao i pljunuo sudiju i za klub postao nepoželjan na tribinama. Za vreme utakmice je legitimisan, a na snimku se jasno vidi šta je uradio pa Patizan nema dilemu.Od svog bivšeg navijača sudskim putem tražiće i naknadu štete za kaznu koju je dobio od Evrolige u iznosu od 5.000 evra.

"Ne trebaju nam navijači koji pljuju i vređaju, mi smo klub koji ima najviše pretplatnih i prodatih karata, najveće posete i mi smo dužni tim ljudima koji troše svoj novac adekvatnu atmosferu na tim utakmicama… Naš provajder je dobio sliku, ime i prezime i sve podatke i ako ima sezonsku kartu biće poništena a dnevnu kartu neće biti u mogućnosti da kupi", istakao je Ostoja Mijailović predsednik Košarkaškog kluba Partizan.

Kada je reč o sudskim kaznama, one se češće izriču fudbalskim navijačima – uglavnom za posedovanje ili upotrebu pirotehnike, upade na teren, među protivničke navijače, nasilje. Kazna za navijače su od 50 do 150 hiljada dinara, kao i 30-60 dana zatvora.

"Ukoliko je prekršaj u grupi pa je novčana kazna od 100-150 hiljada, a kumulativno kazna zatvora od 45-60 dana", rekao je sudija Prekršajnog suda Đorđe Pavlica. 

U protekle tri godine Prekršajni sud formirao je 329 predmeta, 109 je okončao uglavnom osuđujućim presudama za navijače. Za razliku od redovnih postupaka pred tim sudom, kada se igraju utakmice visokog rizika, sudije dežuraju i uz sportske terene, a navijači pravo sa stadiona idu u policiju.

"Posle obrade, oni se odmah dovode do sudije i počinej postupak, najčešće je to osuđujuća presuda…49:00 po pravilu radi se o mlađim licima njima je žao oni se kaju, izjavljuju da neće ponoviti ako su u teškom mat.stanju traže manju kaznu i može se reći da su u stanju posebnog šoka", naveo je sudija Pavlica.

Rezultati oštrih kazni najbolje se vide u Engleskoj koja se decenijama borila protiv nasilja na tribinama. Njihovi zakoni predviđaju zatvorske kazne za ulazak na teren, zabranu ulaska na stadione, velike novčane kazne. Jedna od mera prevencije je i legitimisanje prilikom kupovine karata.

"Vlasti imaju saradnju i sa navijačkim grupama i klubovima i pravi se saradnja i sa društvenim platformama i odmah se skidaju snimci gde neko izaziva incident, zanimljivo da je na svetskom prvenstvu bilo policije iz zemalja učesnica", rekao je sportski komentator Aleksandar Stojanović.

Povod za obračun s nasiljem na tribinima u Velikoj Britaniji bili su incident na belgijskom stadionu Hejsel 1985. godine kada je, bežeći od nasilnih engleskih navijača, u stampedu stradalo 39 navijača Juventusa . Zatim pogibija 96 navijača Liverpula na stadionu "Hilsborou" četiri godine kasnije.

Margaret Tačer tada je zatražila nastrože mere a od lorda Pitera Tejlora i izveštaj koji je revolucinarno promenio engleski fudbal.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike