Propisi Evrolige – Kolike kazne mogu da dobiju igrači Partizana i Reala?

Dok se čeka odluka sudije za disciplinske prekršaje, čije je objavljivanje najavljeno u naredna 24 sata, valja pogledati u pravilnik Evrolige i videti kakve sankcije mogu da dobiju igrači Partizana i Reala.

Pre toga da ustanovimo da je sav haos krenuo grubim faulom Serhija Ljulja nad Kevinom Panterom. Kapiten Partizana je potom naseo na provokaciju, uneo se u lice, a dočekalo ga je rame Španca pravo u bradu. 

Odmah je krenula kavga i u svom tom metežu gde su uletele obe klupe najgrublji potez bilo je rvačko bacanje Dantea Egzuma od strane Geršona Jabuselea. Sevale su pesnice sa svih strana, toliko da je golim okom bilo teško sve pohvatati.

Prema zvaničnim propisima Evrolige, postoje dve vrste prekršaja: teški i lakši. Ozbiljni prekršaji uključuju fizičku agresiju, zaustavljanje igre, pretnje ili diskriminatorsko ponašanje i svako ponašanje koje vodi ili podstiče nasilje.

To znači da igrači koji su bili umešani u tuču mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 evra do 280.000 evra, zabranom učešće u utakmicama Evrolige od jedne do četiri godine, privremenom diskvalifikacijom iz takmičenja na jednu do četiri godine, zatim tri ili više utakmice ili čak da bude trajno iz takmičenja.

Manji prekršaji uključuju stvari kao što su izazivanje nenormalnog prekida igre, vređanje ili nepoštovanje drugih, nepoštovanje uputstava sudija i korišćenje nasilnih sredstava tokom igre koja ugrožavaju druge igrače.

Ukoliko igrač učini manji prekršaj, može mu biti izrečena opomena, novčana kazna do 30.000 evra, zabrana učešća u utakmicama Evrolige do godinu dana, ili privremeno diskvalifikacija iz takmičenja do godinu dana ili na do pet utakmica.

 Ono što je za Partizan najveći problem sa sportske strane jeste prubližavanje fajnal-fora u Kaunasu, do kog im fali jedna pobeda.

Naredni meč igra se drugog maja u Beogradu.

(RTS)