Počinje saga o (ne)igranju Jokića za Srbiju

Nikola Jokić ove godine nije u prilici da sa Denverom brani trofej u NBA ligi. Poraz Nagetsa od Minesote u polufinalu Zapadne konferencije podigao je nivo očekivanja kod ljubitelja košarke u Srbiji da će Jokić biti deo tima na Olimpijskim igrama u Parizu.

Jokićev neprecizan odgovor na konferenciji za medije posle poraza od Minesote na pitanje hoće li nastupati na Olimpijskim igrama, podgrejao je sumnju samo onome ko se nikada ni u čemu nije takmičio i bio poražen. Razumljivo, posle eliminacije, Jokić nije razmišljao o nastupu za Srbiju. Odmeren u odgovorima i ophođenju s novinarima as Denvera naveo je da mora da razmisli.

Razumljivo je da postoji velika želja navijača da najbolji košarkaš sveta bude deo tima koji će se suprotstaviti ekipi Sjedinjenih Američkih Država u Parizu. Međutim, preuranjene i ishitrene reakcije „novinara“ u želji da se po svaku cenu i što pre dođe do ekskluzivne informacije ne požuruji ni Jokića, a ni iskusnog Svetislava Pešića. Već dotadno zbunjuju javnost i unose nemir onim ljubiteljima košarke koji u Jokićevim i uopšte sportskim pobedama vide i lične uspehe.

Jokić se dobrano nije ni odmorio od 91 utakmice u sezoni, a ni stigao u rodni Sombor, a zvanično je otvorena sezona licitiranja o tome hoće li igrati za Srbiju. Prva u nizu bila je „vest“ kockarskog portala sa sve uzvičnikom na kraju naslova da će Jokić igrati u Parizu. Ipak, selektor Pešić je demantovao tu „vest“.

Imajući u vidu iskustvo i način rada selektora Pešića, nema sumnje da nije bio u kontaktu sa Jokićem i ostalim igračima koje planira da pozove u reprezentaciju. S druge strane, verovatno je da će Pešić prvi znati Jokićevu i sve ostale odluke košarkaša. To će uostalom i saopštiti na nekoj od junskih konferencija.

Okupljanje reprezentacije Srbije u Staroj Pazovi još uvek nije precizno definisano, očekuje se krajem juna, najverovatnije 24. ili 25. dana. Do tada će se sigurno znati ko od košarkaša će biti deo tima za Olimpijske igre u Parizu.

Košarkaški turnir u glavnom gradu Francuske na programu je od 27. jula do 10. avgusta. Srbija će prvu utakmicu na turniru igrati protiv „drim tima“, 28. jula u Lilu.

(RTS)