Pešić za RTS: U Nišu se igrala izvanredna košarka, popularnost košarke i potencijal mlađih kategorija kod nas nisu u srazmeri

Pred poslednji prozor kvalifikacija, selektor Svetislav Pešić pratio je Kup Radivoja Koraća u dvorani Čair. Na dan finala održao je predavanje na Niškom Univerzitetu.

Njegova mišljenja i iskustva, kao i stavove o promenama igre, metodici rada sa mlađim igračima i načinu na koji mladi treneri treba da se odnose prema poslu, slušali su studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nišu, košarkaški radnici, čelnici Košrakaškog saveza Srbije i Košarkaške lige Srbije, kao i predstvnici medija.

Posle predavanja selektor Pešić dao je ekskluzivni intervju Radio-televiziji Srbije.

Na predavanju ste naveli mnogo toga zanimljivog. Između ostalog, pomenuli ste četiri stuba košarke. Selekcija, metodika rada, sistem takmičenja i pravila igre. U poređenju sa tim, šta je ovaj Kup Radivoja Koraća prikazao, odnosno na kom nivou se nalazi klupska košarka u Srbiji?

"Ono što se dešava ili se već godinama dešavalo van granica košarkaškog igrališta (28X15 metara), to se ne menja. Ono što se događa na terenu, što mene najviše zanima to je na vrhunskom nivou. Mi smo na Kupu Radivoja Koraća gledali jednu vrhunsku i izvanrednu košarku i sa aspekta detalja koji zanimaju nas koji malo dublje gledamo na košarku, ne samo navijački. Derbi je bila jedna izvanredna utakmica. Dosta uspona i padova što jedna košarkaška utakmica može da donese. Bez obzira na to što navijači Crvene zvezde slave, a Partizan je izgubio, obe ekipe su vrhunske sa dva izuzetna trenera. Da ne bi bilo nekog udvaranja, velika je sreća što su imena Željka Obradovića i Duško Ivanovića deo srpske košarke. S druge strane, imamo trenere FMP-a i Mega Basketa, izuzetno talentovane i mlade trenere, koji imaju jednu veliku budućnost – Marko Barać i Nenad Stefanović. To što smo videli ne terenu u Nišu, to je sve dobro", istakao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Predstoji završnica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Ponovo je poteškoća poklapanje Evroligaškog takmičenja i Fiba prozora, što je hronično stanje i veliki problem i za trenere i za igrače. Na koje ćete evroligaške igrače moći da računate za utakmicu protiv Grčke 24. februara?

"Kada se završi takmičenje u Nišu imaćemo više informacija i kada su u pitanju ostale ekipe. Na primer kada je reč o Jaramazu ili Lučiću koji je pod povredama i na kog verovatno ne možemo da računamo. Marinković i Kalinić takođe neće moći da budu sa nama jer španski klubovi ne dozvoljavaju da igrači igraju za reprezentacije u toku zimskog perioda, poreko leta mogu. Još uvek nemamo definisanu ekipu za našu prvu utakmicu protiv Grčke", rekao je Pešić.

Pored brojnih dobrih izjava na predavanju rekli ste da je cilj ono što određuje motivaciju. Bez obzira na sastav Srbije, Vi imate cilj?

"Cilj je vrlo jasan, ali on ponekada može da motiviše, a ponekad da napravi pritisak. Međutim nadam se da to neće biti pritisak, već da će pojačati tenziju, ozbiljnost i sve ono što karakteriše našu ekipu u svim kvalifikacionim prozorima. Mi ponekad nismo imali sreće ili nismo imali dovoljno kvaliteta, ali smo to nadoknađivali velikim entuzijazmom. To je u ovom trenutku za nas veoma važno da bi na neki način eliminisali nedostatak broja dana za trening ili uigranost. Mi smo apsolutno među svim ekipama postavili rekord u prozorima. Prošao je 41 igrač kroz reprezentaciju i tu nema nikakvog kontinuiteta. Sa druge strane, ukoliko se kvalifikujemo onda ćemo imati i benefit od toga, jer smo mogli da proverimo, vidimo i identifikujemo, ko bi mogao da igra za reprezentaciju", naslasio je selektor Pešić.

Rekli ste tokom predavanja da popularnost košarke u Srbiji nije u srazmeri sa potencijalom. Kako to objašnjavate?

"Popularnost je ogromna, ali ne samo zbog toga što dođe 20 hiljada ljudi da gleda Crvenu zvezdu i Partizan. Vidim da i ostali klubovi imaju dovoljan interes publike. Potencijali su nam se smanjili, zbog toga što smo se i mi smanjili kao država. Moramo da identifikujemo probleme i da pronalazimo rešenja kako da povećamo interes kod dece, omladine, dečaka i devojčica da se bave košarkom", zaključio je selektor Srbije Svetislav Pešić.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike