Pešić: Igrači sa klupe su promenili ritam utakmice, svi za jednog – jedan za sve

Srbija se plasirala u polufinale Mundobasketa pobedom od 87:68 u Manili. 

Selektor Pešić je na konferenciji za medije naveo da je Srbija uspela da pronađe fokus na najvišem nivou i da je najvažniji moto „svi za jednog jedan za sve“.

„Čestitam mom timu. Velika i važna pobeda, ali pre svega odlična igra, naročito protiv tima kakav je Litvanija. Zaslužili su poštovanje zbog partija na celom turniru, ne samo protiv SAD. Spremali smo analize Grčke ili Litvanije. Teško je pronaći fokus kakav je bio na ovoj utakmici. U sistemu sa mečevima na dva dana je to jako teško. Koristili smo naš moto ‘svi za jednog i jedan za sve’. Ako hoćete da procenite neki tim, onda gledate odbranu. U njoj se sve vidi. Valančijunas nam je bio meta, kao i šut za tri poena. Dali su pet trojki u prvoj deonici, dve u nastavku. Kontrolisali smo ofanzivni skok protiv najboljeg tima u tom segmentu na prvenstvu. Srećni smo zbog ove pobede i po prvi put ćemo imati dan odmora od starta turnira. Važno je da se fizički i mentalno spremimo“, počeo je Pešić uvodno izlaganje.

Ulazak rezervi poput Petruševa, Avramovića, Gudurića i Davidovca uneo je novu energiju i preokret u korist naše selekcije sredinom prve deonice do starta druge četvrtine.

„Ritam utakmice je jako važan. Ne može da se igra samo tranzicija i samo pozicioni napad. Poenta je naći ritam i menjati ga. Nekad uspete da ga nađete, nekad to pođe rivalu. Danas smo promenili ritam utakmice zahvaljujući Avramoviću i ostalim igračima sa klupe. Uneli su više energije od startera. To svakom treneru godi“, ističe Pešić.

Igra u drugom periodu predstavlja savršenstvo za našeg selektora.

„Želimo da ponovimo drugu četvrtinu. Niko nije savršen, ali idemo ka tome“, kratko je odgovorio Pešić.

Značajna je i igra u tranziciji, kao odgovor na sistem Litvanije.

„Ovo je timska pobeda protiv tima koji igra izvanrednu timsku košarku i još više smo se motivisali da igramo protiv takvog rivala. Mi smo našom energijom i odbranom oduzeli njihov najveći kvalitet, a to je odbrana. Moramo da se pohvalimo. To je put kako bi trebalo da igramo i trudimo se da uvek tako bude. Mi smo najbolji tim u kontranapadima na turniru, prosečno 25 poena u toj fazi. Naš moto je od prvog dana bio: svi za jednog, a jedan za sve. Videlo se to. Ne samo na ovoj utakmici, nego na svim. To treba da nam pomogne i u narednoj utakmici“, rekao je Pešić.

Energično je proslavio pobedu.

„Ja sam uvek emotivan. Znam da slavim pobedu, ali mogu da razumem kad izgubimo. Više slavim način kako smo došli do pobede i kako igrači pokazuju emociju. Ali, imamo još dve utakmice. Valja to ponoviti. To je sledeći fokus i izazov za sve nas“, kaže Pešić i otkriva šta je poručio igračima posle trijumfa.

„Rekao sam igračima da je ova pobeda velika ne samo zbog prolaska u polufinale, nego i zbog načina. Košarka je ipak timski sport, definitivno, iako živimo u vremenu pojedinaca. Malo se govori o timskom uspehu, jedan igrač ne pravi ekipu, ali može da je rasturi i trudimo se da toga nema u našoj ekipi“, navodi Pešić.

Na kraju se nije izbeglo pitanje o Boriši Simaniću.

„To je bila katastrofa za nas. Moglo je svašta da se desi ni iz čega. Mogli smo da ga izgubimo. On je krasan momak i pitali smo se kako baš njega to da zadesi. Imali smo sreću da je profesor Radovanović sa nama. Ne znam šta bi se desilo da on nije bio. Ovo je zasluga prvo Simanića koji je izdržao i doktora Radovanovića“, zaključak je Pešića.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike