OKO: Nikola Jokić, niko i nikad kao on

Nikada neko ko je bio 41. pik na draftu nije postao svetski broj 1, nikada nijedan Srbin ili Jugosloven nije bio ni blizu ovakvog priznanja ali reči nikada i niko već smo navikli idu uz ime Nikole Jokića.

Gosti u studiju su konstatovali da je priznanje koje je Nikola Jokić dobio kako za njega tako i za našu košarku u kojoj su ispisane nove stranice istorije.

"Ovakvo priznanje zaslužili smo i mi i on posle više od 30 godina koliko su se naši igrači pojavljivali i ostavljali traga u NBa ligi.", konstatovao je Željko Rebrača.

Nekadašnji reprezentativac i NBA košarkaš je ukratko uporedio nekadašnji i današnji stil igre konstatujući da se u ogromnoj meri razlikuju.

"Sada je NBA bliži evropskoj košarci, a nekada je to bilo mnogo teže.Današnja igra i pozicije su sasvim drugačije nego nekada. Sistem igre je takav da nema više klasičnih pozicija. Najbolji primer je to što sada nemate klasičnog centra, već je to kombinacija centra i plejera koji upravo Jokić igra."

NBA skaut Marin Sedlaček je posebno istakao upravo taj specifičan stil igre našeg košarkaša.

"Sigurno će ostati zabeležen u NBA analima jer takav stil je teško ponoviti. To je stvar karaktera, a Jokić to ima. Nametnuo se, a trener mu je dao priliku i on je to iskoristio.", konstatovao je Sedlaček.

Jokićev stil igre upoređen je i sa nekadašnjim legednama poput Đosića i Sabonisa koji su bili preteča takvog stila igre i konstatovano je da će ipak njegov trag ostati duže zapa,ćen zbog izuzetne specifičnosti i kreativnosti koju stalno demonstrira iz utakmice u utakmicu uprkos napornom ritmu.

Govoreći o reakcijama u javnosti Amerike na Jokićevo priznanje Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a iz Čikaga, istakao je da srpske zajednice u Americi i Kanadi, kao i ovde u Srbiji, prate Jokićevu igru i navijaju za njega, a trebutno svi slave njegov istorijski uspeh.

"Važno je da svi klinci sada, ne samo u Americi, već i u Srbiji sada u njemu mogu videti idola čijim stopama mogu poći i ostvariti svoj san.", konastatovao je Željko Rebrača.

Uz komentare i priče o detaljima oko terena, konstatovano je da Jokić uživa u košarci i zaista je doživljava kao igru, pa je zato nesvakidašnje kreativan.

Posebno je karakteristilna njegova timska igra i to što sveoko sebe čini boljima što su u njegovom timu prepoznali pa je zato vođa tima.

Svake sezone igra sve bolje, a ova mu je bila zaista briljantna pa nije iznenađenje što je dobio ovo prestižno priznanje.

Na kraju je konstatovano da će Nikola Jokić svakako biti u sastavu naše reprezentacije, a da je samo pitanje kada će se pridružiti najboljem timu u zavisnosti od profesionalnih obaveza.
 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар