Nepisano pravilo – Entoni Dejvis svaku parnu utakmicu u plej-ofu odigra mnogo slabije

Entoni Dejvis je svojom trojkom uz zvuk sirene pre tri godine u „bablu“ prelomio seriju Lejkersa i Nagetsa. Los Anđeles se plasirao u finale i osvojio prsten. Prođoše mnoge povrede, drugi uzeše MVP zvanja njemu predodređena i prognozirana, a Dejvis pokazuje na mahove svog veliki talenat i neverovatne sposobnosti.

Momak koji je končano tokom ove sezone uhvatio periode konstantnosti u plej-ofu igra „toplo-hladno“. Uvidelo se da po nekom nepisanom pravilu, Dejvis uvek neparne mečeve serije odiga fenomenalno i ne isprati ih jednako vrhunskom partijom već u narednom duelu.

Protiv Memfisa je u prvom, trećem i petom meču ubacivao 22, 31 i 31 poen. U sva tri su Lejkersi pobedili. Na ostalima 13, 12 i 16 poena. I tu je njegov tim pobedio u dve od njegove tri lošije partije.

Sledi druga runda protiv Voriorsa završena takođe u šest utakmica. Dejvis je beležio 30 poena i 23 skoka u meču broj jedan, 25 poena i 13 skokova u trećem i 23 poena u petom. Naizmeničnosti su doprinele partije od 11, 23 i 17 poena. Lejkersi opet uspevaju da slave i sa njegov lošim izdanjima.

Dođe na red i finale Zapada sa Denverom. Uprvom susretu je bio najefikasniji na obe strane sa 40 poena, uz 10 skokova. Mada, s obzirom na brzi ritam nametnut od strane Denvera, bilo je očekivano da on i Lebron isporuče velike cifre u poenterskoj rubrici. 

Drugi duel je zaista bio poražavajuć. Živeo je sa linije penala, pogodivši 9/11, dok je iz igre ubacio tek četiri od 15 šuteva. Bez obzira da li je trojka, polu-distanca, solo-prodor, zicer ispod koša. Prvi pik drafta i jednog od najvećih talenata novog milenijuma su zasenili Ostin Rivs i Rui Hačimura. Bez potcenjivanja, radi se o igračima uloge, ali punim samopouzdanja i hrabrosti.

Ovom „klackalicom“ realno je očekivati da Entoni odigra fantastično u trećj utakmici, naročito pred svojim navijačima. Takođe, njegove vrhunske statističke partije nisu garant pobede, tako da Nagetsi ne moraju toliko da ga se pribojavaju.

S druge strane, Nikola Jokić niže četiri tripl-dabla u plej-ofu, 13 u karijeri u ovoj fazi sezone. Nema Lebrona pokraj sebe, nego je on „Džejms koji slabije skače“.

Vazda se postavljalo pitanje oko Dejvisovog mentaliteta. Da li u njemu ima „krvoločnosti“, pozitivnog bezobrazluka? S takvim stanjem uma može da bude najbolji igrač na svetu. Ali, nije. Slede mečevi u Kaliforniji i prilika da „obrva“ pokaže pobednički mentalitet i uveri košarkašku javnost da spada među najbolje igrače NBA lige kada je opotpuno fokusiran. „Džoker“ i Nagetsi imaju dovoljno materijala da se pripreme, jedna pobeda im je dovoljna. Lejkersi i Dejvis nemaju taj luksuz,

 

(RTS)